От х:

Днес в x:

Изобретиха прозрачна дървесина в търсене на екологичен строителен материал

В ерата на конструкциите от стъкло и стомана, дървото може да изглежда старомодно. Сега изследователи дават нов шанс на дървесината, произвеждайки материал, който е не само здрав, но и прозрачен и способен да съхранява и освобождава топлина.

Материалът би могъл да се използва за изграждане на енергийно ефективни домове. Учените се надяват да разработят биоразградима версия, за да подобрят екологичните качества на материалаи и да го превърнат в алтернатива на пластмасата, стъклото и цимента.

Новият материал е мултифункционален – пропуска светлина, а може да съхранява и топлина.

За производството му учените използвали балсово дърво като отстранили лигнина – вещество в дървесината, което и придава сила и цвят. Акрилът, който не е биоразградим и водоотблъскващ, бил добавен към останалата тъкан, като запълнил миниатюрните пори, останали след остраняването на лигнина и кухите съдове, пренасящи вода в дървото. Това не просто помогнало да се запази дървесната структура, но възстановило силата и и подобрило оптичните и свойства.

В най-новия експеримент, акрилът бил смесен с още едно вещество – полиетилен гликол, който прониква добре в дървесината. Полиетилен гликолът притежава и друго свойство: при нагряване абсорбира енергия и се топи, а при понижение на температурите се втвърдява, освобождавайки енегрия. Това свойство означава, че дървесният материал, който преминава от полупрозрачен в прозрачен при награвяне, би могъл да се използва за строителство на енергийно ефективни сгради, като енергията ще бъде улавяна от слънцето през деня и освобождавана по-късно в интериора.

100 грама от прозрачния дървесен материал могат да абсорбират 8 000 джаула топлина, равяващи се на това което 1W произвежда за 2 часа.

Материалите, съдържащи вещества способни да съхраняват и освобождават енергия, не са нова идея в строителната индустрия. Учените, обаче, твърдят че техният подход е различен, защото разчита на естествени материали, намаляващи нуждата от петролни продукти и свързаните с тях въглеродни емисии.

Предстои още много работа, защото изследователите искат да заменят акрила с биоразградима алтернатива за някои приложения, трябва да се увеличи мащабът на производството на материала и да се създадат компютърни модели на сгради, за да се разбере каква е разликата между прозрачната дървесина и стъклото.

Строителните материали трябва да поглъщат въглерод и да се поддават на рециклиране и повторна употреба, а не да се биоразградими. Една от възможностите е за новия материал да се използва дървесина от стари сгради, подобно на начина, по който стоманата се използва в модулното строителство.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Потопени в работа и неотложни задачи, ще забравите за личните си нужди. Честни в отношенията, ще намирате подходящият тон и ще се възползвате от възможностите, които ви се дадат. Дистанцирайте се от нечие недобро намерено поведение и покажете силата на характера си. Вечерта ви ще е спокойна, сред близки хора.
13 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С каквото и да се заемете днес, бъдете сигурни че усилията ви няма да са напразни. Знаете какво искате и постепенно вървите към осъществяването му. Предвидете обаче различни възможности за действие, тъй като не е изключено да ви изненадат. Ако напоследък пренебрегвате чувствата на човека до вас, опитайте се да поправите тази грешка.
13 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Засилва се тенденцията към финансова стабилизация, особено при онези от вас, които са изцяло ангажирани в професионалната сфера. Възможно е натоварването ви да бъде повече от обичайното, но резултатите ще са добри. Почтеността и коректността ви ще увеличат авторитета ви. Не бъдете нетърпеливи.
13 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
13 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще ви се наложи да се заемете с различни въпроси, голяма част от които съвсем не сте планирали. Въпреки това се постарайте да не оставяте нищо, което можете да свършите днес за следващите дни. Това би означавало да изостанете с работата си, което не е желателно. Обърнете повече внимание на семейството си.
13 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Подходящ ден за делови контакти. Не пропускайте нито един детайл и търсете възможности във всяко нещо. По този начин имате шанса да откриете доста перспективи за развитие. Отделете достатъчно внимание на вашия сърдечен партньор.
13 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте общителни и това е единствено във ваша полза. Ако работата ви е свързана с много контакти, бъдете сигурни, че този ден ще бъде успешен за вас. Успявате да се справите с какви ли не заплетени ситуации, главно благодарение на умението си да убеждавате. Но не бъдете крайни в оценките си защото не сте застраховани от и от грешки.
13 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес околните прекалено много ви занимават с личните си проблеми, към които вие не можете да бъдете безучастни. Не пренебрегвайте предложението на колега, което може да открие за вас бленувани перспективи. Обмислете добре действията си в личен план. Пазете се от прибързани постъпки, носещи трайни негативи.
13 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запретнете ръкави и работете, проектите ви в голяма степен ще зависят от постигнатото днес. Работата ви с администрацията може да ви изтощи, но ще го преживеете. Разумът и интуицията ви са силни, вслушвайте се по-често в тях и ще оставате доволни. Децата ще ви зарадват с успешното си справяне с житейски проблем.
13 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Искрата надежда, която до скоро съществуваше по отношение на бъдещ проект, сега започва силно да се разгаря. С други думи ще получите необходимите ви средства за да го започнете. Запазете ентусиазма си и дайте път на желанието си да покажете умения, рутина и професионализъм.
13 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отлични резултати за тези от вас, които се трудят в деловата област. Прогнозите ви се потвърждават, а това неминуемо повишава авторитета ви. Интимният ви партньор ви удовлетворява напълно и провокира творческите ви способности. При вас те са в изобилие и това ви задължава да намерите подходяща сцена за изява.
13 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещите ви ще са ползотворни не само с доброто впечатление, което оставяте за себе си, но и с информацията, която ще узнаете. Заради нея са възможни промени в плановете ви, но всичко е подчинено на интересите и бизнеса ви. Съдействие от хора, за които все по - малко мислите и това ще ви впечатли.
13 авг 2020
Последни новини