От х:

Днес в x:

Кметовете на Златица и Созопол превеждали милионите на социално слаби лица

Обвинените кметове на Златица Магдалена Иванова и Созопол Панайот Рейзи са превеждали пари на фирми, собственост на социално слаби лица.

Тези фирми не са имали работници и не са имали дейност, така че да може да са извършили ремонтите, за които им е платено. Това обясни говорителят на СГП Емилия Русинова в ефира на NOVA. По думите ѝ кметовете много добре са знаели в чия полза разпореждат парите.

Пътят на парите е проследен до каса, като те са изтеглени на гише. В този смисъл няма яснота на този етап сумите дали са стигнали директно до кметовете. Русинова поясни, че предстои да се съберат още доказателства и в този смисъл кръгът на обвиняемите лица да се разшири.

Ремонтите или не са извършени, както е в случая със Златица, или за дейности, които вече са били извършени - в Созопол.

Парите са преведени по сметка на физически лица, като по думите на Русинова и двамата кметове много добре са знаели това.

Говорителят на прокуратурата отклони въпрос дали кметовете на Златица и Созопол ще бъдат осъдени, като обясни, че прокуратурата събира доказателства, а окончателното решение зависи от съда.

Случаят в Златица е започнат по сигнал, а кметът на Созопол е разследван от друга прокуратура, която в последствие е изпратила материалите по разследването в СГП, стана ясно още от коментара на Русинова.

Обвинението срещу Рейзи е образувано от Софийската градска прокуратура и според него кметът е извършил длъжностно присвояване в особено големи размери. Престъплението бил извършвано в дълъг времеви период - от 29 август 2014 г. до 27 март 2017 г. - в съучастие с друго длъжностно лице от общината.

Рейзи извършил присвояване на общински пари с 33 отделни деяния. Става въпрос за сума в размер на почти 2 милиона лева (1 989 474.08 лв.)

Източник: http://nova.bg

Коментари в сайта

Последни новини