От х:

Днес в x:

Тирана ври и кипи, хиляди обградиха парламента

Хиляди демонстранти, привърженици на опозицията, са заобиколили сградата на парламента в Тирана, настоявайки за оставката на правителството и обявяването на предсрочни парламентарни избори. Протестиращите също така обвиняват правителството в корупция и връзки с престъпността,предаде агенция БГНЕС.

Сградата на парламента е осигурена от стотици полицаи, има и заграждения от бодлива тел. На предишните протести протестиращите замерваха полицаи с твърди предмети, които им отговориха с използването на сълзотворен газ.

Албанските медии по-рано съобщиха, че Тирана е под полицейска обсада тази сутрин,

тъй като паралелно с парламентарната сесия е набелязан и протест на опозицията. Депутатите от парламента започнаха да се събират един час преди началото на сесията, за да избегнат среща с протестиращите.

Медиите съобщиха, че гражданите не могат да се движат свободно по улиците на албанската столица. Полицията е блокирала пешеходци и минувачи между Художествената галерия и Министерството на вътрешните работи. Всеки, който иска да премине през „забранената зона”, трябва да покаже на полицията лична карта.

Опозицията, водена от дясноцентристката Демократическа партия, обвинява лявото правителство на премиера Еди Рама, че е корумпирано и свързано с организираната престъпност. Опозиционните партии настояват да бъде назначено служебно правителство, което да проведе предсрочни избори.

През последните две седмици протестите достигнаха и до прояви на насилие, като привърженици на опозицията атакуваха полицията, а тя отговори със сълзотворен газ. Десетки протестиращи и полицейски служители бяха ранени.

www.vesti.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини