От х:

Днес в x:

25 °C

Откриха причинителя на Алцхаймер и лечение?

Може би най-сетне е намерена причината за болестта на Алцхаймер - Porphyromonas gingivalis, ключови бактерии при хронични заболявания на венците, съобщава New Scientist.

Това е и добра, и лоша новина, тъй като заболяванияа на венците засягат около една трета от всички хора. Но добрата новина е, че лекарство, което блокира основните токсини на P. gingivalis, ще бъде подложено на клинични проучвания тази година, а изследванията, публикувани на 23 януари 2019 г. в списание Science Advances, показват, че лекарството може да спре и дори да обърне процеса на развитие на болестта на Алцхаймер. Може дори да се създаде ваксина.

Болестта на Алцхаймер е една от най-големите загадки в медицината. Тъй като общо населението на Земята застарява, случаите на деменция зачестяват рязко и това вече е петата най-честа причина за смъртността в световен мащаб. Болестта на Алцхаймер е около 70% от тези случаи, но все още не знаехме какво я причинява.

Бактерии в мозъка

Заболяването често включва натрупването на протеини, наречени амилоид* и тау* в мозъка, а водещата хипотеза е, че заболяването възниква от дефектен контрол на тези два протеина.

* Разтворимите строителни блокове на тези структури са амилоид-β (Aβ) пептиди за плаки и тау за връзки. Амилоид-β пептидите са протеолитични фрагменти на трансмембранния амилоиден прекурсорен протеин, докато тау е мозъчно-специфичен, аксон-обогатен протеин, свързан с микротубулите.

Но изследванията през последните години показаха, че хората могат да имат амилоидни плаки без деменция. Толкова много усилия за лечение на Алцхаймер чрез контрол на тези протеини се провалят, че хипотезата е поставена сериозно под въпрос.

Все пак има доказателства, че функцията на амилоидните протеини може да е защита срещу бактерии, какъвто е изводът на поредица от скорошни проучвания, които разглеждат бактериите при болестта на Алцхаймер, особено тези, които причиняват заболяване на венците като основен рисков фактор за това състояние.

След смъртта в мозъка на хора, имали болестта на Алцхаймер са открити бактерии, участващи в пародонтални и други заболявания, но досега не е било ясно дали тези бактерии са причинили заболяването или просто са попаднали чрез мозъчното увреждане, причинено от заболяването.

Връзката с болестите на венците

Многобройни изследователски екипи изследват бактериите P. gingivalis и досега са установили, че те нахлуват и възпаляват областите в мозъка, засегнати от болестта на Алцхаймер, че инфекциите на венците могат да влошат симптомите при мишки, генетично конструирани да имат Алцхаймер и че може да причинят възпаление на мозъка, подобно на Алцхаймер, нервни увреждания и амилоидни плаки при здрави мишки.

"Когато се сближават заключенията от множество независими лаборатории като тази, това става много убедително", коментира Кейси Линч (Casey Lynch ) от Cortexyme, фармацевтична фирма в Сан Франциско, Калифорния.

В новото проучване от Cortexyme откриват токсичните ензими, които P. gingivalis използва, за да се храни с човешки тъкани в 96% от изследваните 54 проби на Алцхаймер. Откриват и самите бактерии във всичките три мозъка, засегнати от Алцхаймер, чиято ДНК е изследвана.

Бактериите и техните ензими са открити в по-големи количества при тези, които имали по-силен когнитивен спад и имат повече амилоидни и тау натрупвания. Екипът открива също така бактериите в гръбначномозъчната течност на живи хора с болестта на Алцхаймер, което предполага, че тази техника може да осигури дълго търсения метод за диагностициране на заболяването.

Когато екипът заразява мишките с P. gingivalis, това довежда до мозъчна инфекция, производство на амилоиди, заплитания на тау протеини и нервни увреждания в областите, които обикновено са засегнати от Алцхаймер.

От Cortexyme преди това са разработили молекули, които блокират гингивита. Третирането на някои от мишките с това лекарство намалява инфекцията им, спира производството на амилоиди, намалява мозъчното възпаление и дори спасява увредените неврони.

Екипът установи, че при третирането с антибиотик, който убива P. gingivalis, се случва същото, но по-малко ефективно и бактериите бързо развиват резистентност. 

Нова надежда за лечение

Някои мозъчни проби от хора без Алцхаймер също имат P. gingivalis и протеинови натрупвания, но с по-ниски нива. Вече знаем, че амилоидът и тау могат да се натрупват в мозъка от 10 до 20 години, преди да започнат симптомите на болестта на Алцхаймер. Това показва, че P. gingivalis е причината за болестта на Алцхаймер, а не нейно следствие, обяснява Линч.

Болестите на венците са много по-често срещани от болестта на Алцхаймер. Но „болестта на Алцхаймер засяга хората, които натрупват токсичните ензими, които използва P. gingivalis, и увреждания в мозъка достатъчно бързо, за да развият симптомите на Алцхаймер“, коментир Линч. "Ние сме убедени, че това е универсална хипотеза за патогенезата на заболяването".

През октомври компанията Cortexyme съобщи, че най-добрите блокери на гингивита са преминали първите тестове за безопасност при хората и проникват в мозъка. Също така изглежда, че подобряват състоянието на участниците с болестта на Алцхаймер. По-късно тази година фирмата ще започне по-голямо проучване на лекарството, търсейки P. gingivalis в гръбначномозъчната течност и когнитивни подобрения, преди и след третирането с медикамента.

Те също така планират да го тестват срещу самата болест на венците.

Екип от Мелбърн е разработил ваксина срещу P. gingivalis, която започна тестове през 2018 г. Една ваксина срещу заболявания на венците е добре дошла, но ако тя спре и болестта на Алцхаймер, последствията може да бъдат огромни.


Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Поддържайки коректни взаимоотношения с хората около вас, делата ви ще се развиват по начина, който желаете. Без излишни вълнения ще работите по тях, осигурявайки си добро присъствие на професионалната сцена. С конструктивно мислене и подход ще заемете активна позиция, насочена към пропуските в организацията и управлението на нещата, които зависят от вас.
17.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Съмненията ви в нещо или някого не ви оставят и това внася напрежение в живота ви. Изчистете проблема, каквото и да ви струва това. Мислете позитивно и погледнете на всичко откъм добрата му страна. Но нито за миг не се съмнявайте в себе си. Имате много основания да сте доволни от това, което сте постигнали.
17.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едно нововъведение значително ще ви улесни в работата ви. Не се поддавайте на мрачни мисли и вярвайте в скорошния си успех. Бъдете сигурни, той няма да закъснее. Негов предвестник са добрите новини, които ще получите, а също и случващото се. Печалбите ви ще са в пъти повече, отколкото, ако бяхте останали пасивни и чакащи.
17.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се чувствате добре под светлината на прожекторите, то днес е вашият ден. Постоянно ще бъдете в центъра на вниманието, а компетентната ви преценка ще се котира високо. Не се заблуждавайте, че ви надценяват. Просто всичко днес ви върви и това ви личи.
17.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умеете да навеждате другите на своите мисли и успешно ще решите свой проблем. Ще ви повярват, но ако не сте искрени, ще съжалявате в последствие. Оставете нещата, които не са ви ясни на специалистите и се заемете със силните си страни. Развийте потенциала си и ще се гордеете с постиженията си.
17.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
17.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Бъдете реалисти и не хранете очаквания, които няма да се случат днес. По-важно е да покажете стабилното си присъствие там, където сте, като заложите на опита, знанията и авторитета си. Ще има развития за бизнеса и връзката ви, но всичко по реда си. Любознателните от вас ще научат интересни детайли по тема, която ще ги вълнува в бъдеще.
17.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стремежът ви към нови и непознати неща ще се задълбочи и ще ви подтикне да вземете по-смели решения. Ако подобрите общителността си и станете по-толерантни към мнението на другите ще имате успехи. Здравословно състояние на близък човек ще ви притесни и вечерта ще търсите компанията на приятели и на хора, с които да се отморите.
17.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сериозността на задачите ви изисква да сте повече отговорни към работата си, за да приключи деня ви успешно. С реален поглед върху събитията, ще се възползвате от даденостите и ще ги накарате да работят за вас. За другите може и да е трудно осъществимо, но вие ще го направите елегантно и с резултат.
17.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Проявете разбиране към мисленето на хората, с които участвате в реализацията на общ проект и няма да съжалявате. Добронамерено изчистете спорните моменти и ускорете сроковете, можете да се справите. Излъчвате увереност и стабилност, която се отразява добре на всички около вас.
17.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Служебни, бизнес и здравословни въпроси ще стоят пред повечето от вас днес. Цените времето си и не бихте желали да губите от енергията си в празни приказки и действия без резултат. Позициите ви на работното място ще се стабилизират, което е глътка свеж въздух за напрегнатото ви ежедневие.
17.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С делови и точни действия ще привеждате в ход програмата си, запазвайки и доброто си настроение. В открит разговор ще изчиствате недоразуменията и ще разработвате новите си идеи в движение. Ангажираността ви с чужди проблеми няма да ви тежи, отличната ви форма и желание за взаимопомощ са очевидни.
17.09.2019
Последни новини