От х:

Днес в x:

Единственият дервиш в България с беседа в Асеновград

Васил Тосев е единственият дервиш в нашата страна, а духовното му израстване има наистина впечатляваща история. На 30-годишна възраст е тежал 105 кг и е страдал от високо кръвно налягане, което на моменти е достигало стойности 200/280. Случвало се е да припада, налагала се е намесата на бърза помощ. Непрекъснато бил на лекарства, а диетите, които му препоръчвали, не само че не помогнали, но и проблемът м, се задълбочил. Изпаднал в тежка депресия. Лекарите му давали максимум година живот и то ако си направи байпас. Тогава негов приятел го свързва с Иван Гарабитов – човекът, който го спасява и му предрича, че ще стане учител по йога.

Към днешна дата Васил Тосев е на 48 години и в отлично здраве. Занимава се с духовни практики. Автор е на книгите „Поддръжка на човешкото тяло” и „Поддръжка на човешката психика”. Започва да практикува Крия Йога при индийския учител Шибенду Лахири, което го кара да погледне на живота по различен начин и да открие духовността, в която преди това не вярвал. Предсказанието се сбъдва и днес той е и практикуващ йога инструктор.

След като Лахири запознава пловдивчанина със суфистката култура, той започва да изпитва силен интерес към нея. След няколко години в родния му Пловдив идват дервиши от ордена в турския град Коня, за да демонстрират въртящия дервишки танц, наречен „сема“. Силно впечатлен, той отива при тях и споделя, че има желание да се върти по начина, по който те го правят. Получава листчета с указания, купува си книги на поета мистик и философ Джалал ал Дин Руми и започва да опитва въртенето сам вкъщи. След месец може да го прави цял час, без да спира.

Васил преминава своето посвещение в Коня, където, известно е, не всеки може да бъде приет и обучаван. В ордена на дервишите, последователи на великия суфи учител Руми - Мевляна, българинът получава дервишкото име Вели, което в превод означава „светец” или „избран”. Той е записан под номер 301.

На 13 януари единственият дервиш в България ще гостува в Асеновград. Срещата ще се състои от 16:00 ч. като е необходимо предварително заявяване на присъствие. Целта е ако се съберат повече хора, да бъде наета по-голяма зала. Записването става на тел. 0878 43 17 23 с краен срок този петък, 11 януари.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини