От х:

Днес в x:

Антрополог откри голям брой аномалии в развитието на хората през плейстоцена

Ерик Тринкаус, антрополог във Вашингтонския университет, открива "изобилие от аномалии в развитието" при хората, живели по време на плейстоцена. В статията си, публикувана в Proceedings на насионалната академия на науките, той описва своето изследване на вкаменелости, възстановени от няколко места в Близкия изток и Евразия, и това, което открил. Прессъобщение за откритието е публикувано в Phys.org.

Плейстоценът охваща периода от 2,6 милиона години до 11,7 хил. години преди нашето време. В този период анатомически съвременните хора се появили в Африка и низлезли извън този континент, заселвайки нови територии. По това време Homo sapiens и други видове от рода Homo често са имали аномалии в развитието.

По-точно ученият открил 75 аномали, като анализирал 66 вкаменелости от древни хора, повечето от които живели преди 200 хиляди години. Сре необичайно многото анатомични отклонения фигурират изкривявания на костите на ръцете и краката, деформации на черепа и челюстта. Две трети от древните аномалии се срещат и днес, при по-малко от 1% от живите хора. Това сочи, че някога пороците в развитието са били по-разпространени. отколкото сега.

Антропологът предполага, че аномалиите са възниквали по-често заради широко разпространения инбридинг - кръстосване на близки родственици.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини