От х:

Днес в x:

14 °C

Най-точната прогноза колко бързо могат да се обърнат магнитните полюси на Земята (видео)

Изображение 1 от 2

  Анализът на сталагмит от дълбините на пещера в Китай разкри следи от едно драматично събитие в историята на нашата планета и показа, че размяната на магнитните полюси на Земята може да стане само за един геоложки миг.

  Изследването е публикувано в PNAS.

  Днес, ако се случи такава смяна на полюсите няма да ни се размине с едно бързо потрепване, подобна рязка промяна в близкото бъдеще със сигурност ще създаде големи проблеми за съвременното общество, което силно зависи от дигиталните технологии.

  Нужен е само компас, за да разберем, че сме заобиколени от сила, която се проектира върху оста на земното кълбо и сочи неизменно към Арктика, а опашката на компаса показва Антарктика.

  Този невидим магнитен балон се генерира от въртящите се токове на заредени частици дълбоко в недрата на земята. Но все още не знаем много за образуването на магнитното поле или как ще се развива в бъдеще..

  За щастие, магнитното поле оставя незаличим знак в земната кора. Магнетизираните минерали могат да покажат ориентацията на полето преди охлаждането си.

  Представете си изненадата на френския геофизик Бернар Брюн (Bernard Brunhes) когато през 1906 г.  открива вулканични скали, магнетизирани в обратна посока.

  Двадесет години по-късно японският геофизик Мотонори Матуяма (Motonori Matuyama) проверява подозренията на Брюн и предоставя първите конкретни доказателства, че нашето магнитно поле е по-скоро колебаещо се и не винаги е сочило в една и съща посока.

  За да отбележат техния принос, последното огромно обръщане в поляритета на магнитното поле на Земята бе наречено на двамата учени. Границата на Матуяма-Брюн (Matuyama–Brunhes boundary) описва събитие преди 780 000 години, когато Югът се превръща в Север, а Северът - в Юг.

  Това е последният път, когато възниква такова монументално обръщане. По-малки отклонения в полюсните позиции, наречени геомагнитни екскурзии (geomagnetic excursions), се случват много по-често, включително кратката смяна на полюсите - събитието Лашам преди около 41 000 години, когато полето отслабва до 5% от сегашната си сила за няколко века.

  Промените в магнитното поле далеч не са маловажни, тъй като този балон ни предпазва от високоскоростните заредени частици, с които ни бомбардира Слънцето. Без него много от нашите електронни технологии, както на повърхността, така и на орбита, ще бъдат подложени на радиация, която заплашва да изпържи техните вериги.

  "Дори днес със силното магнитно поле на Земята все още сме податливи на слънчевите бури, които могат да увредят нашето базирано на електричеството общество", коментира геофизикът Андрю Робъртс (Andrew Roberts) от Австралийския национален университет, цитиран от ScienceAlert.

  Ако настъпят драматични промени в магнитното поле, трябва да научим за това много преди да са станали. За съжаление всъщност не знаем какви улики да проследяваме. Магмените скали вършат добра работа, предоставяйки моментна снимка на посоката на магнитното поле, но често не отразяват по-фините движения. 

  Така че, заедно с международен екип от изследователи, Робъртс търси източник с по-бавен растеж. Сталагмитът, който расте на пода в пещера в провинция Гуежу, югозападен Китай, се оказа, че съдържа перфектния запис.

  Еднометровата скала е започнала да расте преди около 107 хиляди години. През следващите 16 хиляди години тя продължава да натрупва слоеве от разтворен минерал, включващ желязо, наречен магнетит, в който се съдържа информация за магнитното поле.

  Сталагмитът е нарязан на повече от 190 проби и е анализиран с помощта на криогенни магнитометри с висока резолюция, осигуряващи  разделителна способност до век на магнитното поле на Земята и силата му преди 100 хиляди години.

  От няколко по-малки промени в поляритета изследователите забелязват кратко обръщане преди 98 000 години, което остава за около век - два, преди да се обърне отново.

  В геоложки мащаб на времето тази екскурзия е шокиращо кратка и показва, че такива значителни промени в нашата защитна обвивка могат да дойдат без много предупреждение.

  "Записът дава важни сведения за поведението на древните магнитни полета, които са се променяли много по-бързо, отколкото се смяташе досега", отбелязва Робъртс.

  Данните показват, че тъй като полето на планетата отслабва, колебанията в неговата сила ще се увеличават заради нестабилността в геоложката активност на слоевете близо до външното ядро ​​на Земята.

  На практика сме "просрочили" обръщането, въпреки че природата няма график, така че не сме сигурни колко трябва да сме притеснени.

  Все пак нашето поле става по-слабо десетилетие след десетилетие, а някои предполагат, че се готви да направи "екскурзия", без да достига  пълна промяна .

  Изследвания като това показват, че големите промени в нашето магнитно поле може би предстоят, така че е добре учените да обърнат внимание.

  Източник: nauka.offnews

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 13.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Намерете сили и време да се освободите от натрупаното напрежение. Ако забравите всичко, което ви е огорчавало до днес, ще си помогнете повече от всеки друг. Пропуснете покрай себе си язвителните забележки и в никакъв случай не се показвайте уязвен. Усмихнете се и на лошото отвърнете с добро. Има кой да отсъди правилно. Само добрата дума и мисъл може да помогнат там, където добрата воля липсва.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Готовността ви да се реализират професионално ще ви подтикне към повече активност и без да жалите силите си ще се отдадете на работата си. Финансови и лични успехи ще отбележите през днешния ден. Някои от вас ще усетят силно привличане към нова личност и може би начало на силна връзка.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Очаква ви един сравнително успешен работен ден, в случай че очакванията ви не са твърда високи. Не може всичко да става изведнъж, каквото е желанието ви, затова приемете ситуацията просто като затишие. Обърнете повече внимание на себе си.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес ще се радвате на заслужени професионални успехи. Постоянната ви работа започва да дава резултати. Не е изключено сериозни финансови постъпления да попълнят бюджета ви и да развихрят страстта ви към харчене. Зарадвайте близките си, те ще оценят жеста ви на внимание. Пестете емоциите си.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Среща с човек, който сте позабравили ще ви достави голямо удоволствие. Чувствата ви ще бъдат споделени и ще осъзнаете, че сте ценени и обичани въпреки дистанцията на времето. Обхванати сте от изумителен ентусиазъм, идеите ви са грандиозни, но за сега е добре да се задоволите само с планирането на нещата. Въздържайте се от алкохолни излишества.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Без да губите времето си в съмнения и колебания, ще действате и то успешно. Практичността ви отново ще се прояви, този път в навременни решения и финансови сделки. Отношенията ви с човек, когото цените и от когото очаквате съпричастност, ще се задълбочат и могат да прераснат в по-задълбочена връзка.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще ви се наложи да работите много, за да постигнете целите си. Бъдете концентрирани и не допускайте околните да ви занимават със незначителни въпроси. Това само ще попречи на работата ви, затова стойте настрана от хора, които се занимават предимно с чужди проблеми. Получавате предложение за вечерта, на което не можете да устоите.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Деловите представители на знака ще ги занимават финансови въпроси и постигане на договорености. Други ще ги вълнуват интимните подробности от живота им. Ще получите потвърждение за отношението на някой към вас и перспективността на връзката ви. Ако все пак имате съмнения, не ги споделяйте, изчакайте.
  13 ное 2019
  Последни новини