От х:

Днес в x:

Руски тролове внасяли разкол сред обществото по темата за ваксините

Ботове и руски тролове са разпространявали подвеждаща информация относно ваксините в Туитър, за да внесат обществено разцепление и да разпространят зловредно съдържание преди и по време на американските президентски избори, твърди новопроведено изследване.

Учени от Университета Джордж Вашингтон направили откритието, докато се опитвали да подобрят комуникацията между здравните работници в социалните мрежи.

Изследването се натъкнало на няколко акаунта, за които сега се знае, че принадлежат на едни и същи руски тролове, намесили се в американските избори, разпространяващи зловредно съдържание и публикуващи туитове относно ваксините.

Темата за ваксините била използвана, за да предизвика разцепление сред американското общество. Те подкопавали общественото доверие към ваксинирането, за да изложат на риск от инфекциозни заболявания обществото.

Изследването се появява в момент, в който Европа е изправена пред най-големия от десетилетия наред бум на заболяването морбили, който се обяснява с драстичния спад в броя на ваксинираните деца. През първите 6 месеца на 2018 на континента са регистрирани 41 000 заболели, това е повече от случаите през цялата 2017. Междувременно броят на неваксинираните деца, без за това да има медицински причини, в САЩ продължава да нараства.

“Оказва се, че много от антиваксърските туитове идват от акаунти с неяснен произход. Възможно е да са ботове, обикновени потреители или “киборги” - хакнати акаунти, превзети от ботове. Макар да не знаем точно какъв брой туитове са генерирани от ботове и тролове, откритията ни подсказват, че значителна част от онлайн дискусиите относно ваксините са дело за зловредни източници със скрити подбуди”, казва Дейвид Брониатовски от Университета Джордж Вашингтон.

Руснаците обвързвали ваксините с противоречиви за американската общественот теми като Бог, раса, социална класа, отношение към животните. Често туитовете били насочени към легитимността на американското правителство.

След като учените се фокусирали върху руските тролове, веднага станало ясно, че те имат далеч повече публикации, посветени на ваксините, в сравнение със средностатистическия потребител на Туитър - близо 22 пъти повече.

Различните ботове разпространявали различен вид подвеждаща информация – някои използвали антиваксърски постове като стръв, за да примамят последователите си да кликнат на реклами свързани със зловредни сайтове.

Социалните мрежи продължават с опитите си да прочистят акаунтите, разспространяващи подвеждаща информация. През февруари Туитър деактивира 3 800 акаунта на интернет изследователска агенция, подкрепяна от руското правителство, през април бяха изтрити още 135 акаунта на същата организация.

Тази седмица Фейсбук също деактивира 650 фалшифи профила, свързани с Русия и Иран, разпространявали подвеждаща информация. Новопроведеното изследване не е взело под внимание Фейсбук, който си остава притегателен център за антиваксърската дейност.

“За мен е впечатляващо колко добре организирано и сложно устроено е станало антиваксърското движение”, казва Питър Хотез, директор на центъра за разработване на ваксини към Медицинския университет Байлор в Тексас. “Голяма част от подвеждащата информация се появява от нищото, и аз винаги съм се изненадвал от този факт”.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини