От х:

Днес в x:

5 °C

Мистерията на полската Крива гора

Дълбоко в горите в Западна Померания, Полша, съществува цял участък с дървета, силно изкривени в основата си. Явлението е известно като Кривата гора.

Защо дърветата изглеждат по този начин? Никой не е съвсем сигурен. Някои предполагат, че роля има лошото време. Други не изключват човешка намеса.

“Някои хора говорят за отпечатъка на войната, тъй като в района е имало ожесточени боеве между Червената армия и Вермахта”, казва пейзажният фотограф Килиан Шьонбергер.

“По-мрачните теории включват магьосничество и енергийни полета....вероятно никога няма да разберем истината ”, добавя той.

Някои вярват, че причината може бе се корени в колебания на гравитационните сили или уникално гравитационно притегляне в района. Засега липсват каквито и да е доказателства в подкрепа на тази теза. Гравитацията обикновено тегли обектите надолу, не настрани.

Малко по-правдоподобна е теорията, че обилен снеговалеж може да е повалил дърветата за дълъг период от време, докато са били все още съвсем млади. Това в комбинация с продължително пролетно топене може да е оформило дърветата по необичайния начин, докато те са нараствали под дебела снежна покривка. Това, обаче, не може да обясни защо околните борове са идеално прави.

Друга популярна идея е, че по време на инвазията на Полша през Втората Световна война, вражески танкове навлезли в младата гора, поваляйки дърветата до такава степен, че те израснали изкривени. Това обяснение не дава отговор на въпроса, защо е засегнат толкова малък участък. Освен това е малко вероятно тежките танкове да доведат до подбно изкривяване, най-вероятно дърветата не биха оцелели изобщо.

Най-правдоподобната идея твърди, че изкривяванията са резултат от човешка намеса. Това звучи разумно, като се има предвид, че необичайната форма е ограничена до един компактен участък. Смята се, че през 30-те години местни фермери засадили и манипулирали дърветата, за да бъдат използвани като строителен материал за производството на мебели или кораби.

Инвазията на Полша по време на Втората Световна война, най-вероятна прекъснала тази дейност и оставила работата незавършена.

Близкият град също бил разрушен по време на войната и е възстановен едва през 70-те години, когато в района е изградена нова електроцентрала. Това би могло да обясни защо никой от местните няма ни най-малка идея, защо дърветата изглеждат по този начин.

В крайна сметка никой не може да даде категоричен отговор на въпроса, каква е причината за изкривяването, свидетели лиспват, но последното обяснение звучи най-правдоподобно.

Източник: sciencealert.com, iflscience.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Проявявайте повече сдържаност в оценките си за хората. Рискувате много, ако налагате мнението си или пък го споделяте с неподходящи хора. С повече разбиране и подход решавайте спорните въпроси. Отношенията в семейството стават най-важните за вас. Не прибързвайте при вземането на крайни решения, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
12 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Романтични влечения ще ви потопят в приятната компания на личност, към която се стремите отдавна. Деловите представители измежду вас ще посветят от времето си на срещи и договорености, свързани с предстоящи сделки. Финансите ви ще са пропорционални на енергията, която влагате в работата си, но не при всички.
12 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Финансови успехи днес ще отвлекат вниманието ви от интимната сфера. Все пак може би някои от вас ще забележат вниманието, с което ви дарява привлекателна личност от противоположния пол. Не пропускайте шанса си, може да съжалявате. Някои от вас се насочват към мащабни покупки, планирани отдавна.
12 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Интелигентни и находчиви ще привличате околните, насърчавайки ги да работят усърдно в подкрепа на общите ви интереси. Ако желаете да запазите и занапред уважението им бъдете открити, но личните си вълнения запазете за себе си. Остротата на нечие мнения ще ви кара да бъдете по-внимателни.
12 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Правилното разпределение на задачите ще ви осигури време за всичко, което предвиждате за днес. Навременна информация ще улесни работата ви и ще ви осигури водещи позиции в проекта, върху който се трудите. Качествата ви се ценят и от много посоки ще търсят съдействието и съветите ви.
12 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Контактите с хора от вашата професионална среда(или сферата в която се реализирате), ще бъдат особено плодотворни днес. Споделените идеи ще ви заредят с енергия, а за доброто ви настроение решаващи са и неочакваните приходи, които ще реализирате.
12 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Имате планове и конкретни идеи за развитието на проекта, върху който работите, но не бива да губите търпението си. Възползвайте се от услугите на колегите си и не пренебрегвайте желанието им да са ви полезни, ако не с друго, то с опита си. Вземете мерки и по отношение на здравословен проблем.
12 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ускорено ще се развиват за вас събитията днес, с последните си действия сте създали условия за това. Без да изпадате в излишно притеснение, ще следвате логиката и интересите си, грижейки се наред с това и за доброто на хората от близкото си обкръжение. За всички е вярно, че скоро ще получат това, към което се стремят.
12 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Със съдействието на влиятелна личност успявате да преодолеете административните спънки, които ви забавят в момента. Съвсем скоро ще имате нужната ви свобода на действие и ще осъществите идеите си. Възможно е неразбирателство с делови партньори по финансирането на съвместен проект. За сега имате достатъчно време за да направите нужните промени.
12 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви предложи възможности за добра реализация, най-вече на бизнесмените. Ще се чувствате удобно и в добро настроение. Причина за това може да бъде реализирана сделка или друга придобивка. Ще споделите вълненията си с приятели и ще се радвате на близостта си.
12 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да се поддадете на напрежението и ще работите за приключване на започнатите задачи и всички останали, които очакват вниманието ви днес. Уверено ще се впуснете в надпревара с можещите, доказвайки качествата и правото си да сте сред първите. Приемането на чуждите успехи ви прави чест.
12 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Учете се от опита на успелите, за да постигне целите си. Правете компромиси и ще постигнете повече в отношенията си с околните, и което е по-важно, няма да оставате разочаровани. Нечие натрапващо се присъствие ви идва в повече. Мислите ви са в друга посока, но човека, който ги владее не подозира за тях.
12 дек 2019
Последни новини