От х:

Днес в x:

12 °C

Мистерията на полската Крива гора

Дълбоко в горите в Западна Померания, Полша, съществува цял участък с дървета, силно изкривени в основата си. Явлението е известно като Кривата гора.

Защо дърветата изглеждат по този начин? Никой не е съвсем сигурен. Някои предполагат, че роля има лошото време. Други не изключват човешка намеса.

“Някои хора говорят за отпечатъка на войната, тъй като в района е имало ожесточени боеве между Червената армия и Вермахта”, казва пейзажният фотограф Килиан Шьонбергер.

“По-мрачните теории включват магьосничество и енергийни полета....вероятно никога няма да разберем истината ”, добавя той.

Някои вярват, че причината може бе се корени в колебания на гравитационните сили или уникално гравитационно притегляне в района. Засега липсват каквито и да е доказателства в подкрепа на тази теза. Гравитацията обикновено тегли обектите надолу, не настрани.

Малко по-правдоподобна е теорията, че обилен снеговалеж може да е повалил дърветата за дълъг период от време, докато са били все още съвсем млади. Това в комбинация с продължително пролетно топене може да е оформило дърветата по необичайния начин, докато те са нараствали под дебела снежна покривка. Това, обаче, не може да обясни защо околните борове са идеално прави.

Друга популярна идея е, че по време на инвазията на Полша през Втората Световна война, вражески танкове навлезли в младата гора, поваляйки дърветата до такава степен, че те израснали изкривени. Това обяснение не дава отговор на въпроса, защо е засегнат толкова малък участък. Освен това е малко вероятно тежките танкове да доведат до подбно изкривяване, най-вероятно дърветата не биха оцелели изобщо.

Най-правдоподобната идея твърди, че изкривяванията са резултат от човешка намеса. Това звучи разумно, като се има предвид, че необичайната форма е ограничена до един компактен участък. Смята се, че през 30-те години местни фермери засадили и манипулирали дърветата, за да бъдат използвани като строителен материал за производството на мебели или кораби.

Инвазията на Полша по време на Втората Световна война, най-вероятна прекъснала тази дейност и оставила работата незавършена.

Близкият град също бил разрушен по време на войната и е възстановен едва през 70-те години, когато в района е изградена нова електроцентрала. Това би могло да обясни защо никой от местните няма ни най-малка идея, защо дърветата изглеждат по този начин.

В крайна сметка никой не може да даде категоричен отговор на въпроса, каква е причината за изкривяването, свидетели лиспват, но последното обяснение звучи най-правдоподобно.

Източник: sciencealert.com, iflscience.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделяйте притесненията си и търсете мнението на специалисти, така ще ви бъде по-лесно да намерите решението, което търсите, ще ви спести време и ще съберете повече опит. Отегчението ви от някого или нещо ще отстъпи място на приятна изненада. Идеите и предложенията ви ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете.
19 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С творчески импулс ще търсите нови пътища за развитие на уменията си. Възможно е да срещнете известно подозрение или безразличие към работата си, но продължете да работите. Сигурно е, че ще бъдете обградени с вниманието и любовта на човека, който ви разбира и споделя интересите ви.
19 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
19 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Промените ще навлязат по-осезателно в живота ви, но за добро. Целите, които си поставяте подхранват духа ви и дават сили да се справите с предизвикателствата по пътя. Наясно сте, че трудности ще има, но и кой може да ви възпре. Придобивка за дома или лично за вас ще подобри настроението ви.
19 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате искреното желание да доведете до край започнато начинание, но независещи от вас пречки ви спъват. Разумно бихте постъпили, ако за момента заемете изчаквателна позиция и не насилвате нещата. Във ваш интерес е да се приготвите за нова атака, а не да мислите за поражение. Имате подкрепата на любимите си хора, по-добре ще е ако се вслушвате в техните съвети.
19 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Интересни събития, които няма да ви оставят да скучаете. Идеите ви за бъдещото развитие на фирмата, в която работите са напълно осъществими и биха затвърдили позициите и на пазара. Авторитета ви също нараства и претенциите ви за по-високо възнаграждение биха били напълно основателни.
19 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
19 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нуждаете се от време за да осмислите положението. Стремежът ви към ценен и желан от вас човек скоро ще бъде задоволен. Ще се справите с бариерите, които съществуват пред вас и по отношение на намеренията ви. Самотата не е добър спътник и не се изолирайте сами. По-лесно ще ви бъде, ако до себе си имате човек, на чието рамо да се опрете.
19 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В работата си днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена към служебните ангажименти и вечерта основателно може да се поздравите за свършеното. Отношението на любимия човек ще направи удовлетворението ви пълно.
19 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще посветят деня си на професионални ангажименти, които могат да улеснят работата ви за в бъдеще. Естествено не пренебрегвайте желанията на най-близките си хора и се постарайте да им доставите удоволствие. Ще останете доволни от отношението им и едва ли ще съжалявате за избора си.
19 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Наясно сте точно какво трябва да свършите днес и едва ли нещо ще е в състояние да ви попречи. Имате достатъчно търпение и бавно и методично ще осъществявате целите си. Благодарение на което успехът няма да ви подмине, а нещо повече. Очаквайте скорошно стабилизиране на финансовото състояние, което ще ви даде основа за размисъл за подходящо капиталовложение.
19 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес настроенията ви се променят доста лесно, затова се постарайте да си осигурите по-голяма емоционална стабилност, която много ще ви помогне в работата ви. Този ден ще ви предложи немалко изненади, на които трябва да издържите.
19 фев 2020
Последни новини