От х:

Днес в x:

18 °C

Мистерията на полската Крива гора

Дълбоко в горите в Западна Померания, Полша, съществува цял участък с дървета, силно изкривени в основата си. Явлението е известно като Кривата гора.

Защо дърветата изглеждат по този начин? Никой не е съвсем сигурен. Някои предполагат, че роля има лошото време. Други не изключват човешка намеса.

“Някои хора говорят за отпечатъка на войната, тъй като в района е имало ожесточени боеве между Червената армия и Вермахта”, казва пейзажният фотограф Килиан Шьонбергер.

“По-мрачните теории включват магьосничество и енергийни полета....вероятно никога няма да разберем истината ”, добавя той.

Някои вярват, че причината може бе се корени в колебания на гравитационните сили или уникално гравитационно притегляне в района. Засега липсват каквито и да е доказателства в подкрепа на тази теза. Гравитацията обикновено тегли обектите надолу, не настрани.

Малко по-правдоподобна е теорията, че обилен снеговалеж може да е повалил дърветата за дълъг период от време, докато са били все още съвсем млади. Това в комбинация с продължително пролетно топене може да е оформило дърветата по необичайния начин, докато те са нараствали под дебела снежна покривка. Това, обаче, не може да обясни защо околните борове са идеално прави.

Друга популярна идея е, че по време на инвазията на Полша през Втората Световна война, вражески танкове навлезли в младата гора, поваляйки дърветата до такава степен, че те израснали изкривени. Това обяснение не дава отговор на въпроса, защо е засегнат толкова малък участък. Освен това е малко вероятно тежките танкове да доведат до подбно изкривяване, най-вероятно дърветата не биха оцелели изобщо.

Най-правдоподобната идея твърди, че изкривяванията са резултат от човешка намеса. Това звучи разумно, като се има предвид, че необичайната форма е ограничена до един компактен участък. Смята се, че през 30-те години местни фермери засадили и манипулирали дърветата, за да бъдат използвани като строителен материал за производството на мебели или кораби.

Инвазията на Полша по време на Втората Световна война, най-вероятна прекъснала тази дейност и оставила работата незавършена.

Близкият град също бил разрушен по време на войната и е възстановен едва през 70-те години, когато в района е изградена нова електроцентрала. Това би могло да обясни защо никой от местните няма ни най-малка идея, защо дърветата изглеждат по този начин.

В крайна сметка никой не може да даде категоричен отговор на въпроса, каква е причината за изкривяването, свидетели лиспват, но последното обяснение звучи най-правдоподобно.

Източник: sciencealert.com, iflscience.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
30 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
30 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
30 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
30 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
30 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
30 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
30 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
30 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
30 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
30 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
30 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
30 сеп 2020
Последни новини