От х:

Днес в x:

ЕС договори таван на цените на телефонните разговори след 12-часови преговори

Европейският съюз постигна споразумение за таван на цените на телефонните разговори в съюза, съобщава АФП.

Евродепутатите приветстваха договореностите като победа за Брюксел, но отхвърляни от критици като популистка сензация.

Решението идва година след революцията "без роуминг". Последната договорена мярка предвижда всички телефонни разговори между страните членки на ЕС да бъдат с таван 19 евроцента на минута и 6 евроцента на съобщение.

Ние постигнахме съгласие, че компаниите не могат да налагат допълнителни такси на потребителите, когато те провеждат телефонен разговор или изпращат текстово съобщение от родната си държава чрез мобилен или домашен телефон в друга държава членка, обяви евродепутатът Пилар дел Кастильо, която преговаря от страна на Европейския парламент.

Договореностите бяха постигнати след 12-часови преговори между българското европредседателство, Европейската комисия и Европейския парламент. Сега споразумението трябва да бъде подписано от 28-те страни членки на съюза.

Но таванът, който е част от голям телекомуникационен пакет, е наложен на фона на разпространеното използване на мобилни приложения като WhatsApp, iMessage и Skype в ЕС.

Европейски телекомуникационни компании критикуват, че сделката е "политическа димна завеса" във връзка с провала на ЕС да приеме далеч по-важни мерки, които ще улеснят така необходимите инвестиции в 5G и други технологични иновации.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини