От х:

Днес в x:

Роми купуват шофьорски книжки от чужбина, зачестяват съдебни дела срещу тях

Роми от Кърджалийско и страната купуват шофьорски книжки от чужбина. Зачестяват досъдебните производства и делата срещу тях. Основната причина е, че повечето от тях нямат необходимото основно образование, за да запишат шофьорски курс. Случаите на заловени роми с фалшиви книжки са по-чести отколкото при останалите български граждани. Това сподели на брифинг началникът на КАТ-Пътна полиция в Кърджали главен инспектор Иван Бакърджиев. Той посочи, че най-често книжки менте се купуват от Гърция. В момента текат две досъдебни производства срещу роми за притежанието на неистински документи за управление на моторно превозно средство в Кърджали.

Само за месец октомври в Районен съд Момчилград са приключили две дела за опити да се премине ГКПП-Маказа с книжки менте. И двете завършват с условни присъди.

Магистратите от Момчилград признаха Б.Я.Б., български гражданин, с начално образование, който работи като земеделец в Р. Италия, за виновен в това, че на 20.06.2017 г. на ГКПП – Маказа, общ. Кирково, обл. Кърджали, пред служител от ГПУ- Момчилград съзнателно се ползвал от неистински официален документ – свидетелство за управление на моторно превозно средство на Република Италия с отпечатан сериен номер АВ 6458584  с дата на издаване 03.05.2016 г и отпечатана дата на валидност 03.05.2026 г., като от него за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност. Районният съд го осъжда на лишаване от свобода за срок от 9 месеца. Отлага изпълнението на така наложеното наказание „Лишаване от свобода” за срок от 3 години.

Районният съд в Момчилград одобри споразумение, сключено между РП – Момчилград представлявано от прокурора Мария Михайлова и адв. Георги Янков от АК Сливен с което: признава  Н.В.Д. с настоящ и постоянен адрес: общ. Твърдица, обл. Сливен, бълг. гражданин, с основно образование, безработен, неосъждан, за виновен в това, че: на 10.10.2017г. на ГКПП ,,Маказа’’, общ. Кирково, обл. Кърджали, пред служител от ГПУ-Момчилград, съзнателно се ползвал от неистински официален документ- свидетелство за управление на моторно превозно средство на Република Гърция, с отпечатан сериен номер 010139043, с  дата на издаване 23.11.2012 г. и отпечатана дата на валидност 17.05.2049 г., като от него за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност. Осъжда го на наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за срок от 6 месеца, като отлага изпълнението на наказанието „Лишаване от свобода” за срок от 3 години.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини