От х:

Днес в x:

Реконструкцията на знакова сграда от Тютюневия град в Пловдив опря до съда

Изображение 1 от 3

    Реконструкцията на знакова сграда от Тютюневия град в Пловдив изглежда не излиза от задънената улица, в която се е оказала. Сградата предстои да бъде реконструирана от „Виктория Сити Център“ ЕООД, но одобрението на проекта не се случва, с несъмнено тежките аргументи на отговорна инстанция. Фирмата е внесла жалба до Административен съд – София, чрез Министерство на културата. Спорът, който трябва да реши съдът е дали са или не са налице несъответствия между издадената виза и проекта.

    Едновременно с това от изпълнителя бе разпространено второ отворено писмо до Бойко Борисов и българските медии във връзка с одобряването на проекта на сградата в Тютюневия град на Пловдив. Тя се намира на кръстовището на улиците „Иван Вазов“ и „Авксентий Велешки“ в гр. Пловдив и според изпратените от дружеството снимки, е в трагични и даже опасно състояние.

    За съжаление от дружеството не са разпространили визуализация на спорния проект, а само юридическите си аргументи по ЗУТ и Закона за културното наследство. Изглежда ябълката на раздора е балюстрада, която завишава покрива, но не е била посочена като неприемлива от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Интересна подробност е, че според писмото, сградата в момента няма статут на паметник на културата.

    Ето и самото отворено писмо:

    До:
    г-н Бойко Борисов, Министър-председател на република България
     
    Копие до:
    Българските медии
     
     
    О Т В О Р Е Н О П И С М О 
    от Величко Яков
    Управител на „Виктория Сити Център“ ЕООД 
     
    Пловдив, 18 септември 2017 г.
     
    Уважаеми г-н Министър-председател,
     
    С настоящото писмо бихме искали да Ви уведомим за хода на случая със знаковата сграда в Пловдив, която се намира на ул. „Авксентий Велешки“ №23 (кръстовището на улиците „Иван Вазов“ и „Авксентий Велешки“) в Тютюневия град.
     
    На база нашето отворено писмо от 30-ти август 2017, още на същия ден е изведено Становище на Министерството на кутурата с изходящ номер 33-НН-433/30.08.2017, подписано от зам.-министър Амелия Гешева, с което се съгласува виза за ремонт и реконструкция и не се съгласува техническият проект за ремонт и реконструкция (прилагаме копие от Становището). Становището на г-жа Амелия Гешева не се е съобразило със становището на експертния съвет на НИНКН от 19.06.2017, в което категорично се предлага на Министъра на културата да съгласува виза и технически инвестиционен проект (прилагаме копие на Становището на Експертния съвет на НИНКН от 19.06.2017).
     
    Не искаме да влизаме в разсъждения относно интересите, движещите сили и мотивите за спиране на този важен за града инвестиционен проект и за това Ви информираме, че решихме да се обърнем към Министъра на културата със специална молба да преразгледа постановения отказ за съгласуване на техническия инвестиционен проект. Така ще спестим допълнителни разходи на данъкоплатците при евентуални съдебни дела от наша страна срещу Министерството на културата. В Молбата до Министъра на културата и Жалбата до Админитративния съд сме изложили всички основания, които подкрепят правотата на нашето искане и с които ще се съобрази всеки съд (прилагаме Молбата и Жалбата – с вх. № 33-НН-433 от 14.09.2017).
     
    Г-н Борисов, имаме дълбоки съмнения, че някой преднамерено се опитва да пречи на нашата инвестиция и няма да се изненадаме, ако бъде променен дори статутът на сградата – в момента тя не е паметник на културата, но няма да се учудим, ако цялато забавяне е с цел превръщането ѝ в такава. Кой има интерес това да стане, може да установите само Вие.
     
    Г-н Министър-председател, пишем това писмо с изключително добри намерения да защитим закона и обществения интерес. Смятаме, че заедно – инвеститор, Министерство и Община, можем да направим нещо хубаво – да изградим една чудесна сграда, която ще бъде пример за добра инвестиция и добро партньорство. Ние ще се съобразим с всички желания на институциите, но трябва да знаем какво точно да направим и най-важното – искаме да работим и да вървим напред. Искаме да вложим пари и средства, за да реконструираме сградата в духа на епохата, в която тя е изградена. Тютюневият град на Пловдив е емблематично място и не бива да го губим, особено когато Пловдив очаква да стане европейска столица на културата.
     
    Вярваме, че ще намерите начин да превърнем една от язвите в Тютюневия град на Пловдив в сграда за пример на добро сътрудничество между бизнеса и държавата.
     
     
    С уважение:
     
    Величко Яков, Управител.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини