От х:

Днес в x:

Семейният музей във Воден навърши 10 години

    10 години от създаването си навършва през 2017-та семейният музей на Тодорка и Тенчо от димитроврадското село Воден. Сбирката от над 40 дамски, мъжки и детски носии, предмети на бита от миналото, снимки все още се помещава в гаража на сем. Тенчеви.  Те не знаят  точния брой на предметите, които са се увеличили значително през годините. Затова собствениците са оформили още един кът в двора на фамилната къща. Тук могат да се видят още каруци, стан, рало, виалка, шевни машини, часовници, ютия, която е над 100-годишна.

    Сред най -новите придобивки в семейния музей е ракла от Узунджово на 250 години, в която се е слагал чеиза на младата булка. От зимата насам сбирката попълва и носия от Тракийския край, богато украсена и носена от млади невести. На улицата пред музея Тончо още пази своя действащ трактор "Зетор" от 1960-та година.

    "Стараем се да обогатяваме музея, влагаме много енергия и труд, искаме да остане за поколенията", разказва Тодорка. Тя показва и грижливо запазени снимки от рода на своя съпруг.

    Семейство Тeнчеви се радват на много посетители в музея. Затова  посрещат гостите си с пита, както традицията повелява. Тя е приготвена от стопанката. Книгата за гости пък приютява впечатленията на посетителите.

    Етнографската сбирка в село Воден е една от спирките в туристическите маршрути, които Община Димитровград организира за 70-годишнината на града.  Днес 43 -ма души, сред които и хора в неравностойно положение посетиха семейния музей в димитровградското село. Той е част от маршрут №3, който тръгва от Димитровград, преминава през Черногорово и Воден и стига до Александровската гробница.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини