От х:

Днес в x:

Учените обориха мита за късната бременност

Резултатите от досегашните научни изследвания показват, че бременността след 35-годишна възраст е свързана с по-висок риск за раждане преди 37-та седмица или тегло под 2,5 кг на бебето при раждане в термин.

В развитите страни през последните десетилетия се затвърди тенденцията жените да раждат все по-късно. Това предизвиква притеснения, тъй като при недоносените бебета има висок риск за нарушения в сърдечната дейност, белия дроб, главния мозък и като следствие - забавено развитие. Износените бебета, които са се родили в нормалния срок, но с анормално ниско тегло, поначало имат повече здравословни проблеми, отколкото децата, родени с нормално тегло - рискът от различни неврологични, когнитивни и респираторни нарушения е по-висок.

Ново изследване обаче показва, че сама по себе си възрастта на майката не е причина за тези проблеми, или поне в конкретното семейство.

Изследователи от Института за демографски изследвания на Обществото Макс Планк (Германия) и Лондонското икономическо училище, публикуваха доклада си в American Journal of Epidemiology. Те са анализирали данни за хиляди финландски семейства, в които поне две деца са родени от една и съща майка през периода от 1987 до 2000 год. Става дума за над 124 хил. деца.

Учените правят извод, че "преклонната възраст" на майката не повишава риска тя да роди второто си, трето или следващо дете преждевременно или с ниско тегло.

Но когато учените стравнили данни на различни жени, раждали на различна възраст , те все пак открили връзка между късната бременност и здравословните проблеми на бебето. Така например след 40 годишна възраст на майката, вероятността тя да роди износено бебе с ниско тегло е 4,4%, а при възраст от 25 до 29 год. – 2,2%, т.е. два пъти по-малка.  

Независимо от това, пояснява Елис Гойсис - един от авторите на изследването, не е възможно само по възрастта на жената да се предскаже вероятността за неблагоприятнен завършек на бременността.

"За конкретна, отделно взета жена нейната напреднала възраст не е причина за увеличаване на рисковете. Истинските причини са свързани с индивидуалните характеристики на бъдещите родители, с навиците им, нездравословния начин на живот, който често е характерен за хората след младежката им възраст, лошото здравословно състояние на майката, стреса и т.н."

"Получените резултати показват, че когато планира бременност, жената трябва да се безпокои не за своята възраст - тя както се изясни няма значение, а за много по-важни неща - да промени начина си на живот във всичките му аспекти в по-правилна здравословна посока", допълва друг учен - Микко Мирскиля.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини