От х:

Днес в x:

Книга събира над 1000 документа за репресиите на Държавна сигурност

Нова книга разкрива формите на репресия, които Държавна сигурност (ДС) е упражнявала над българските индустриалци, военни, духовници, интелектуалци по време на комунистическата власт в България. В продължение на две години Вили Лилков и Христо Христов изследват документи от архивите на ДС, като резултатът е книгата "Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност". Терминът "бивши хора" е официалния начин, по който Българската комунистическа партия (БКП) нарича репресираните.

Книгата проследява съдбите на юристи, финансисти, директори на гимназии, учители, генерали, писатели и интелектуалци. По думите на Лилков, в нея се разкриват всички методите за натиск, които Държавна сигурност е използвала. Те започват с комунистическия терор и убийствата на няколко хиляди души за няколко месеца, след това с присъдите на Народния съд. По-късно ДС отнемала правата им, както на работа, така и на пенсия. "Много от тях стават хамали, каруцари, общи работници, като са заместени от хора, близки до партизанското движение и комунистическата власт", разказа Лилков.

"Тази книга е написана всъщност от ДС, защото основните източници са над 1187 документа, по-голямата част от архивите на службата за разузнаване", каза пред "Дневник" Вили Лилков. Книгата показва всички форми на натиск и развитието им от 9 септември 1944 г. до края на комунистическата власт в България през 1989 г.

"От много от документите се разбира, че репресиите, упражнявани от ДС, са били ръководени от Централния комитет на БКП, като основна роля са имали партийните организации на всички нива, каза Лилков, като посочи, че много от заповедите за въдворяване в концлагери и за изселване на семейства са подписвани и от партийни секретари.

Лилков посочи като пример историята на Георги Младенов – създател първата порцеланова фабрика в България, която става известна в цял свят. След установяването на комунистическата власт, фабриката е национализирана, а Младенов започва работа във фабрика за копчета.

Книгата "Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност" ще бъде представена на 9 май 2017 г., 18:30 часа, от Иван Младенов, Веселин Методиев и авторите. Събитието ще се състои в литературен клуб "Перото".                                                                                

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    By
    bydlo
    1 -1
    16:42, 6 май 2017
    Някои от децата и внуците на "бившите хора" си останахме в същото положение и при вашия режим. И как да се наричаме тогава "бивши, бивши хора" а ?
  • 2
    Шу
    ШУРЕНАЙКО
    2 -3
    17:05, 6 май 2017
    Имало репресии учителите и директори и други разни ставали хамали каруцари и п н Така е власт се държи здраво иначе става ХАОС както е сега пълна анархия Циганите трошът полиц коли бият полицаи краде се убиват се хора деца убиват деца мизерия до шия безработица ПЪЛНА СМРАД Защо тоя Вили Лилков не пише за тия неща ами се захванал за ДС За какво бягат хората в чужбина близо 2 000 000 изчезнаха от този така наречен Български РАЙ изпълнен с ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ и ЕВРОАТЛАНТИЦИ като бедняка ПЛЕВНЕЛИЕВ СОЛОМОНЧО ПАСИ и сумати ОЯДЕНИ ГОВЕДА
Последни новини