От х:

Днес в x:

Продължава скандалът с отменененото постановление за бежанците

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов публикува позицията си за горещия политически скандал с отменененото постановление за интеграция на бежанците в личния си фейсбук профил.

Ето го и пълният текст на Цветан Цветанов:

„Кое наложи служебният кабинет с голяма спешност да отмени  Постановление № 208 на Министерския съвет от 2016 г. и приетата  с него Наредба за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумения за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила?

Както се вижда от стенограмата на извънредното заседание на Министерския съвет, с отмяната е взето решение също спешно в срок до 7 април да бъде подготвена нова наредба.

Ако служебният кабинет иска да спази изискванията на Закона за нормативните актове, ще трябва да се направи предварителна оценка на въздействието и да се проведат обществени консултации. За оценката на въздействието е трудно да се каже какъв  срок ще е необходим, но за общественото обсъждане по закон ще са необходими минимум 30 дни. Възнамерява ли служебното правителство да спази процедурите по закон или няма сериозно намерение да приема такава наредба?

Кой носи отговорност за това политическо решение и ни отдалечава или от правовата държава или от задълженията ни като държава-членка на ЕС? И дали с подобен ход не се цели залагане на мина за бъдещото правителство?“.

"Не е заложена бомба за редовното правителство", каза Валери Жаблянов пред Би Ти Ви. Той подкрепи президента Радев за отмяната на Постановление 208.

"Позицията на президента Румен Радев по Постановление 280 за мигрантите бе обявена още по време на предизборната кампания, сега той просто потвърди това. Тя съвпада напълно с позицията на БСП, както и с повечето от министрите".

Според Жаблянов, постановлението е отменено заради липса на пари, които да обезпечават изпълнението му. По думите му служебното правителство е подкрепило отмяната на постановлението, защото "са се запознали с аргументите" и ще се приеме план за действие, който ще е по същия проблем, но обезпечен със средства.

 „Отделяме прекалено внимание на това постановление. Липсва общоевропейска политика за мигрантите, Вишеградската група също обяви, че няма да приема бежанци. Защо България трябва да тича пред всички останали”, каза социалистът.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Сл
    Сланинко
    0 0
    21:22, 4 апр 2017
    Ми щом ГЕРБАДЖИИТЕ си искат бежанците да си ги приютяват в домовете си То БАТ БОЙКО и без това сам се шире в ПАЛАТ нека вземе 5 семейства така и останалите ГЕРБАДЖИИ в страната а те са близо 33 процента
Последни новини