От х:

Днес в x:

Баба Марта прогони злините пред Младежкия

    Бягайте зли гущери и змии, Баба Марта иде!

    С хлопане на чанове, песни и танци участниците в групата към Младежкия център по Етнография, Театралната школа и танцовият състав „Южняче“ прогониха днес злините и повикаха пролетта.

    Младежите направиха възстановка пред публиката на обичаите, свързани с първи март. Освен това разказаха и за произхода на мартеницата и за традициите на този ден.

    Усукването на бели и червени конци води началото си от древни времена. Бялото символизира чистотата, а червеното олицетворява живата и енергията на слънцето.

    Мартениците са амулети, които ни предпазват от зли сили. В различните краища на страната те изглеждат и по различен начин. В Родопите например са много цветни, а в Софийско и Мелнишко се заплитат син и червен конец. Първоначално мартеници са носели само жените, като омъжените ги слагали отдясно, а момите-на лявата си страна.

    Според традициите още със ставането на първи март къщата трябва да се помете, за да се прогонят бълхите и нечистотиите от нея, после се наклажда огъня-за здраве на домашните.

    Следвайки традициите Баба Марта раздаде мартенички на всички пред Младежкия център, а децата прескачаха и огън за здраве, накрая заедно с родителите си се хванаха на кръшно българско хоро.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Чи
      Читател
      2 0
      21:22, 1 мар 2017
      Децата от ансамбъл "Южняче" се справиха брилянтно! Браво!
    • 2
      Чи
      Читател 2
      1 0
      07:45, 2 мар 2017
      Поредната Българска глупост, вече има два ансамбъла "Южняче", какво не можаха да разделят, та разделиха децата не мога да разбера. Изкукали и амбициозни хореографи.
      Съжалявам много.
    • 3
      Чи
      Читател 3
      1 0
      20:20, 2 мар 2017
      Какво" брилянтно " изпълнение бе читателка? Та танцьорките играха само в две редици, така госпожата преподаваше и в нашата детска градина, това ансамбъл ли е? Разбрах че, открити уроци прави в ансамбъла както и в детската градина.
    Последни новини