От х:

Днес в x:

"Брадва от ново поколение" сглоби самоук майстор

Машина за цепене на дърва от нов вид се появи в Първомай. Самоукият майстор и дърводелец Емил Николов си „открадна“ идеята от Интернет и си сглоби „брадва от ново поколение“.

За демонстрацията си Емил беше избрал най-чепатите дърва, с преплетени жили, които трудно биха били разсечени по познатия ни начин и ни показа как с минимум усилия това може да стане.

Машината на Емил Николов представлява стоманен конус, който посредством ремък и електрически мотор се върти. Върхът на конуса прониква в дървото и го разцепва. Така, при добра организация, двама човека могат да нацепят кубик дърва за час. Емил я нарича „Брадва от ново поколение“ и разказва, че когато е видял клипове с подобен уред в Интернет, много се е запалил по идеята. Домът му се отоплява с дърва и веднага е преценил, че би му било много полезно да може да ги „цепи“ по този начин.

Предимствата на новия уред са, че не изисква почти никакви усилия както е при ползването на брадва и не издава почти никакъв шум в сравнение с банциг.

Емил, когото мнозина познават покрай разнообразните му занимания, споделя, че за дървесината и работата с дърво най-напред е научил от учителя Димитър Делчев. С вроденото му любопитство и увлечение към техниката се е научил не само да я обработва, но и да си прави машини.

След като изпробвал машината, Емил на свой ред е качил клип в Интернет. Вече е получил много запитвания от различни краища на България за техническите характеристики и начина на сглобяване. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Но
    Новина ли?
    13 -1
    12:13, 26 яну 2017
    Г-жо Кирякова, новината Ви е закъсняла с около 10 години. Поне от толкова време въпросните конуси се продават на пазара в Димитровград, а и се изработват от стругарите в град Първомай.
  • 2
    Ни
    Ники
    7 -1
    12:50, 26 яну 2017
    "Партия от ново поколение" сглоби самоук майстор.

    Преди няколко дни, самоук майстор сглоби партия на вр. Бузлуджа.Нарче я БКП.
    Партията е революционно откритие,за което ама хич не е писано досега.
    За най-новите открития четете само при нас....... Теодора Кирякова.
  • 3
    Он
    ОНЗИ
    1 -1
    22:48, 26 яну 2017
    Можете ли да ми кажете към кой стругар да се обърна да ми направи такъв конус ?
  • 4
    До
    До онзи
    6 0
    08:55, 27 яну 2017
    Иди до Бранко.
Последни новини