От х:

Днес в x:

Екип на Програма „Синди“ очаква кърджалийци да се включат в мащабно проучване на здравето им

    Екип от специалисти, работещи по Програма „Синди“ – България 2011-2020 г. продължава да извършва изследвания на граждани на възраст от 25 до 64 години във връзка с мащабно проучване на здравното състояние на кърджалийци и заболеваемостта от социално-значимите болести (високо кръвно, диабет, онкоболести и др.) на населението в града.

    Проучването стартира на 1 декември 2016 г. и ще продължи до края на януари. Основен негов инициатор и изпълнител е Сдружение „Обществена коалиция за здраве – Кърджали” с председател инж. Хасан Азис, кмет на община Кърджали, а научен ръководител е доц. д-р Жени Стайкова, дм, бивш директор на РЗИ. Пред в. „Нов живот“ доц. Стайкова сподели, че участието на хора от града на различни възрасти е много полезно, както за създаване на цялостна „здравна картина“ на заболеваемостта от тези болести в града, така и в личен план на всеки участник. По думите й едно такова изследване може да спаси човешки животи и е шанс за участниците в него да научат актуалното си здравно състояние.

    Прегледите се провеждат всеки работен ден от 8.00 до 12.00 часа, както и в съботните дни до края на месеца. Това става на първия етаж, до регистратурата в поликлиниката. За ориентиране на желаещите има поставени указателни табелиПрегледът и изследванията са напълно безплатни. На всеки участник се взема венозна кръв за изследвания по показателите: общ холестерол, LDL, HDL и триглицериди. Прави се и измерване на кръвно налягане, а също и снемане на антропометричен статус (ръст, тегло, индекс на телесна маса). Прави се и анкета за начина на живот и основните поведенчески навици, за да се прецени здравния риск на всеки, включил се в проучването.  По време на изследванията при влошени показатели те биват насочвани към съответни специалисти.

    Кърджалийци са поканени да се отзоват, като най-нужната възрастова група е на младите хора между 25 и 45 години.

    Източник: novjivot

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини