От х:

Днес в x:

Школата по математика на „Славейков“ отново с най-високите отличия от научна сесия на БАН

Изображение 1 от 2

    Математичките ще участват и в Innofair

    Първа награда за ученичките от 11 клас на Средно училище „Петко Рачов Славейков” Сиел Шефкетова и Цветелина Карамфилова бе присъдена след провеждането на Третата научна сесия на Ученическия институт на БАН. Изключително високо признание и награда от същия форум получи и техният преподавател Вълчо Милчев.

    Грамотите за ученичките и учителя по математика се получиха вчера в Кърджали. Финалното представяне на ученическите проекти се състоя на 18 ноември в голямата зала на Академията в центъра на София. Грамотите пристигнаха заедно с поздравителен благодарствен адрес към директора Милко Багдасаров, подписан от акад. Петър Кендеров. „Приемете нашите поздравления за отличното ниво на подготовка в СУ „П. Р. Славейков“ и благодарност за желанието за участие в инициативата на БАН за работа с ученици и техните учители. Всяка година възпитаници на СУ „Петко Рачов Славейков“ получават отличие от журитата на Ученическия институт на БАН.“

    Цветелина и Сиел участваха в секцията по математика – конкуренцията този път е между ученици от София, Пловдив, Русе, Варна и Кърджали, а също и един проект от Македония. Сиел презентира своя проект „Точка на Микел и други забележителни точки в триъгълника“, а Цветелина се представя с разработката „Домино покрития на квадратни решетки“. С тях бяха директорът Милко Багдасаров и техният учител по математика Вълчо Милчев. Научен ръководител на Сиел е Надежда Аплакова от Института по математика и информатика на БАН, а на Цветелина – Вълчо Милчев.

    Проектите и на двете наши ученички предизвикаха голям интерес. В проекта на Сиел се разглеждат специални свойства на част от точките, включени в световната енциклопедия на забележителни точки в триъгълника. В проекта на Цветелина намериха място част от включените в световната енциклопедия целочислени редици. Гостите от Македония си записаха публикуваната в канадското математическо списание Crux Mathematicorum авторска задача на Цветелина, за да я решават.

    Целта на Ученическия Институт на БАН е да даде възможност за изява и развитие на ученици от 8 до 12 клас, които имат желание да се занимават с изследователска дейност в някоя научна област и/или нейните приложения и работят върху изследователски проблем – самостоятелно или под ръководството на специалист.

    Според председателя на Съюза на математиците в България академик Петър Кендеров, разработването на изследователски проект от страна на ученик (или ученици) под ръководството на учител или друг специалист е най-високата - четвърта - степен на използване на изследователския подход в образованието. При тази форма на повишаване на знанията се култивират и много от компетентностите, посочени в Референтната рамка на ключовите компетентности на Европейския Съвет.

    Станаха известни проектите, допуснати до участие в Панаира на науката и иновациите (Innofair). Те са 22 на брой от цялата страна. Сред тях са отново ученичките от 11 клас на Средно училище „Петко Рачов Славейков” Сиел Шефкетова и Цветелина Карамфилова.

    Събитието е насрочено за 18 декември в София. Цветелина се представя с темата от комбинаториката „Домино покрития и perfect matchings в графи”, неин научен ръководител е учителят по математика Вълчо Милчев. Сиел е с темата от геометрията „Когато чевианният триъгълник на една забележителна точка съвпада с педалния триъгълник на друга забележителна точка” с научен ръководител Надежда Аплакова от Института по математика и информатика на БАН.

    Конкуренцията е много оспорвана. Авторите на най-добрите разработки, участващи в Innofair, получават шанса да се състезават в най-големия ученически конкурс в света – Intel ISEF. Той ще се проведе следващата пролет в Лос Анджелис, Калифорния (14-19 май 2017 г.). Един от бъдещите финалисти ще представя България на INESPO (International Environment & Sustainability Project Olympiad) - най-голямата олимпиада за ученици, занимаващи се с екология и устойчиво развитие, а друг – на Expo Sciences Luxembourg, едно от най-старите ученически състезания в европейски мащаб. За останалите ще има поощрителни награди от спонсорите на Панаира – български и международни представители на науката и индустрията. Участието в международните научни панаири е изключителна възможност за младите хора с интереси в науката и иновациите - те дават огромни възможности за контакти и поле за изява, както и различни престижни награди от научни общества от най-високо ниво. Наградените с участие в състезанията участници получават предварително и обширни обучения в сферите на научната комуникация, срещи със специалисти в респективните им области и подкрепа в развитието на проектите им.

    В деня, когато нашите момичета получиха съобщенията, че са финалистки в толкова престижния конкурс Innofair, бяха обявени и стипендиантите на Американската фондация за България за учебната 2016-2017 година. Единствената стипендиантка от Кърджали в раздел природни науки е Цветелина Карамфилова от Средно училище „Петко Рачов Славейков”.  

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини