От х:

Днес в x:

Валония отново заплашва да блокира споразумението ЕС-Канада

Властите в белгийската провинция Валония отново заплашват да блокират търговското споразумение между ЕС и Канада, подписано неотдавна, съобщава БТА.

Причината е това, че федералното правителство още не се допита до Съда на ЕС за допустимостта на документа.

Валония настоява съдът да прецени дали постигнатите договорености отговарят на изискванията на правото на ЕС.

През ноември Европейският парламент гласува решение да не отправя такъв въпрос към Европейския съд. Сега се очаква споразумението, популярно с латински инициали СЕТА, да бъде подкрепено от евродепутатите на последната им за годината сесия в Страсбург.

Ако обаче Валония изпълни заканата си, белгийското правителство ще трябва да уведоми останалите държави от ЕС, че замразява споразумението. Така ще бъде блокирано неговото предварително приложение.

ЕС и Канада очакват споразумението да влезе в предварително действие, веднага след като ЕП даде своето съгласие този месец. После в срок от две години договорът следва да бъде ратифициран от националните парламенти на 28-те държави от ЕС.

Съпротивата на Валония срещу споразумението по-рано тази есен стана причина за инфарктни преговори и отлагане на церемонията по подписване в Брюксел в присъствието на канадския премиер Джъстин Трюдо. (Уговорката "предварително" е част от компромиса, който разплете възела.) 

Дори прилагането на документа да бъде осуетено, това няма да повлияе на ангажимента на канадските власти да премахнат визите за граждани на България и на Румъния. Визовият въпрос бе обвързан с подписването на споразумението, а това вече стана на 30 октомври.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини