От х:

Днес в x:

Едва 7% от бежанците в Швеция мислят за връщане в родината

Само 7 процента от бежанците в Швеция посочват, че желаят да се върнат в родината си, след като ситуацията там се нормализира.

Това показват допитване сред мигранти, направено по поръчка на в. "Експресен" и цитирано от БТА.

Мнозинството - 84 процента, искат да останат в Швеция постоянно, но едва половината вярват, че ще успеят.

Отговорите на мигрантите се различават според страната, от която те са пристигнали в Швеция. От анкетираните сомалийци никой не иска да си тръгва, 14 на сто от иранците искат да се върнат в родината си, а сред сирийците такова желание имат 11 на сто.

Доволни от условията, при която живеят в Швеция, са 59 на сто от участвалите в допитването, като една трета от тях са много доволни.

Обаче 37 процента от анкетираните се оплакват, че парите, които получават за всекидневни разходи, не им стигат, 30 на сто не са доволни, че не им разрешават да работят и не им се предоставя възможност да учат шведски език. Храната, приготвяна в центровете за бежанци, не на една трета от обитателите им.

Към момента са разгледани само половината от 163 000 заявления за убежище, подадени от мигрантите, пристигнали в Швеция миналата година. Очаква се, че в бъдеще процесът може да се забави още повече и да изисква от 14 до 15 месеца.

Коментари в сайта

Последни новини