От х:

Днес в x:

Меглена Кунева: Стипендиите за ромски деца не се раздават, за тях се кандидатства

Това са средства за успех и за тях се кандидатства, те не се раздават. Минимум успехът трябва да е добър. Първите молби са на деца с успех над 5,50.

Така просветният министър Меглена Кунева коментира пред bTV напрежението заради проекта на министерството за 1 млн. евро за ученически стипендии за ромските деца.

Според нея това не е социална помощ и не е разделителна линия. 60% се дават от ромски фонд и те могат да бъдат използвани само целево, обясни министърът. За нас целта е, ако искаме всички да минат с една степен по-нагоре, е да помогнем на тези, на които им е най-трудно, каза тя.

До момента почти никакъв не е процентът на ромските деца, които имат успехи в училище. Аз не деля хората на роми, българи и други етноси. Всички деца, които имат социални нужди, получават друг вид помощ. Пак повтарям, че това са степендии за успех. Тези, които критикуват, нека предложат как да се справим с проблема за образованието на ромските деца. Всяка година отпадат 2300 деца, основно от ромски произход, посощи Кунева. Тя предложи да доведе в студиото някои от децата от ромски произод, които са получии стипендии, да разкажат за себе си. 2020 г. една четвърт от пазара на труда ще са хора от ромски произход, като посочи. че да бъдат по-добре образовани е и въпрос за бъдещето на икономиката ни също.

Ако ние като общество внимателно си изясняваме кое какво е, не само че няма да има проблеми, но ще има и голяма подкрепа, каза министърът.

 

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини