От х:

Днес в x:

В Мексико е застрелян федерален съдия по дела за наркотрафик

Мексикански федерален съдия по дела за наркотрафик бе убит снощи близо до столицата Мексико, предадоха Франс прес, Асошиейтед прес и БТА.

37-годишният Висенте Антонио Бермудес, магистрат в град Толука, бил прострелян от упор в главата, докато излизал от дома си в близкия град Метепек, в щата Мексико. Той издъхнал в линейката на път към болницата.

Президентът Енрике Пеня Нието заяви в реч по телевизията, че е наредил на главния прокурор да разследва убийството.

От март т.г. Висенте Бермудес се занимавал с федерални дела за наркотрафик в щата Мексико, където е строго охраняваният затвор "Алтиплано".

Магистратът гледал няколко жалби, подадени от адвокати на главатаря на картела "Синалоа" - Хоакин "Ел Чапо" Гусман, и на Мигел Тревино, бившия главатар на картела "Сетас". Тревино е в "Алтиплано", а Гусман е в затвор в град Сиудад Хуарес, до границата със САЩ, където очаква екстрадиция.

Ел Чапо (Дребосъка) е смятан за един от най-опасните престъпници в света. Той нашумя през 2015 г., когато беше съумял да избяга от затвор по тунел, дълъг километър и половина. Той беше заловен в началото на тази година.

Адвокатите на Гусман внесоха множество жалби с цел да предотвратят екстрадицията, но според представители на мексиканското правителство Гусман ще бъде екстрадиран в САЩ в началото на 2017 г., посочва Ройтерс.

Коментари в сайта

Последни новини