От х:

Днес в x:

ООН: Режимът в Дамаск и ИДИЛ са използвали химическо оръжие

Режимът на президента Башар Асад и "Ислямска държава" са уличени, че са извършили атаки с химическо оръжие в Сирия, предаде Ройтерс.

Агенцията се позовава на съвместно разследване на Организацията на обединените нации (ООН) и Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО).

Една година е продължило разследването въз основа на единодушно решение на Съвета за сигурност на ООН. То обхваща девет нападения в седем района.

Установено е, че две от нападенията са били извършени от правителствените сили, а едно - от ИДИЛ. ООН и ОЗХО не са успели да стигнат до заключение кой е отговорен в останалите шест случая.

Сирийските правителствени сили са пуснали от хеликоптери хлор в Талменес на 21 април 2014 г. и в Сармин на 16 март 2015 г. според разследването.

И двете селища се намират в граничещата с Турция северозападна провинция Идлиб, която почти изцяло е под контрола на ислямистки бунтовници.

Разследващите са събрали достатъчно информация, за да заключи, че ИДИЛ е единствената организация, която е имала способността, мотивите и средствата, за да използва горчичен газ (иприт) в град Мареа, в северната провинция Алепо, на 21 август м. г.

През 2013 г. сирийското правителство се съгласи да унищожи химическия си арсенал в съответствие със споразумение, договорено с посредничеството на Русия и Съединените щати, припомня Ройтерс.

Съветът за сигурност на ООН подкрепи сделката с резолюция, в която пише, че при нарушения ще наложи санкции в съгласно Глава 7 от Устава на световната организация.

Изводите от разследването са създали условия за конфронтация в Съвета за сигурност по въпроса дали трябва да бъдат наложени санкции на виновниците.

Въпросът вероятно ще изправи едни срещу други Русия, основен поддръжник на режима на Асад, и Китай, от една страна, и САЩ, Великобритания и Франция, които подкрепят сирийската опозиция, от друга.

Постоянните представители на трите западни сили в ООН осъдиха сирийските власти за химическите атаки, установени в разследването. САЩ призоваха да бъде потърсена отговорност на извършителите.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини