От х:

Днес в x:

Най-скъпата нова книга в света е "Микеланджело. Сръчната ръка"

Най-скъпата нова книга в света, определяна и като най-красивата, пристигна в Нюйоркската обществена библиотека, малко след като беше издадена в Италия, съобщи Асошиейтед прес.

Книгата "Микеланджело. Сръчната ръка" ("Michelangelo.La Dotta Mano") струва 100 000 евро. Тя тежи почти 30 кг. Изработена е на ръка, като за една книга са необходими 6 месеца труд. Кориците й са от мрамор и кадифе.

Мраморът е от Карара - любимият на Микеланджело. Червеното кадифе е от същата работилница, която прави на ръка завесите на Миланската скала и на операта "Метрополитън" в Ню Йорк.

Хартията е изработена в една от най-старите италиански фабрики за хартия, от която се е снабдявал Пикасо. "Направих го, защото съм луда" - пошегува се издателката Марилена Ферари.

"Обичам книгите. Тази книга е замислена като провокация. Книгите сега се унищожават от интернет. Днес нещата съществуват много кратко, преди да изчезнат".

Книгата за Микеланджело е с гаранция 500 години - колкото са съществували досега творбите на гения. Текстът е написан от биографа на Микеланджело Джорджо Вазари.

В книгата има много снимки на творби на Микеланджело - от фреските на Сикстинската капела до най-личните му стихове. Книгата е дарена на нюйоркската библиотека. Издателите даряват още два екземпляра - на музея "Прадо" в Мадрид и на Барселона.

В Нюйоркската обществена библиотека луксозното издание за Микеланджело ще бъде изложена в отдела с най-големите съкровища - близо до библията на Гутенберг и други много ценни стари книги.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини