От х:

Днес в x:

Местят пластмасовите крави от клетката в Зоопарка в „Парк на приказките“

    Новото местообитание на пластмасовите крави и бика, позиционирани преди в центъра на града, а сега преместени в клетка в Зоокъта и фактът, че по принуда с тях съжителстват една дузина живи камерунски кози, разбуни духовете в Хасково.

    Въпросите, поставени от обществеността за мястото на бутафорните животни и изказаните мнения за качествата им, а също така и къде хасковлии искат да ги видят, ни накара да потърсим отговори на въпросите: по чия идея и с какви мотиви изкуствените животни бяха позиционирани зад решетките и какво ще се случи по-нататък с тях?

    „ При нас са за няколко седмици, докато им се намери друго по-адекватно място. Не можем да ги сложим в детския кът в Зоопарка, защото трябва специална подготовка- изграждане на постаменти и обезопасяване“, обясни техническият организатор на Зоопарка в Хасково Валентин Ахтаров. Той посочи, че пластмасовите животни са донесени преди дни в къта по нареждане на началството.  

    Шефът на ОП “Екопрогрес“ под чието пряко подчинение е Зоокъта Диян Петков пък разясни, че се очаква нареждане за смяна на местоположението на бутафорния добитъка от Отдел „Архитектура“.

    Отговорите на секретаря на община Хасково Биляна Атанасова по темата в крайна сметка събраха пъзела и дадоха пълно разяснение на ситуацията.

    Животните са били прибрани в склад на „Екопрогрес“ до преди няколко дни след инцидент. Докато бутафорните крави и бик са били в центъра на града детенце е паднало от гърба на бика, разлютеният татко на леко пострадалото дете в яда си е откъртил единия му рог.

    “Този рог го няма, вероятно е изхвърлен някъде в състояние на афект от родителя. Тази случка обаче ни накара да направим по-обстойна проверка за безопасност и се оказа, че тези животни са изработени само с бутафорна цел. Те са от много тънка пластмаса, която е лесно чуплива, а както знаем, децата често се качваха върху гърбовете на животните. Има реална възможност гърба на тези животни да се спука и дори да се стигне до нарязване, до сериозни наранявания. Затова и тези животни бяха прибрани временно, докато им намерим подходящо място и решим как да бъдат позиционирани, хем всички да им се радват, хем да са безопасни“, коментира още секретарят на Общината.

    Биляна Атанасова поясни, че двете крави и бика са били извадени от склада по нареждане на кмета на Хасково Добри Беливанов. Заповедта дошла след постъпили на няколко пъти към него по време на заседанията на местния парламент от общински съветници въпроси, свързани с това къде са пластмасовите животни и последвалите мистификации около "изчезването им" от центъра.„Искахме да покажем, че пластмасовите животни не са затрити!“, каза Атанасова.

    А относно мястото на позиционирането, от общината решават, че е най-безопасно да е зад решетките в зоопарка. Така децата ще могат да ги виждат и да им се радват, а опасността някой да пострада е сведена до минимум.

    Вероятната съдба на пластмасовите животни, които действително са много красиви и са в естествен ръст, ще е като част от атракциите, които в момента се разработват за новия градски парк в Хасково. Той е замислен като „Парк на приказките“, ще бъде позициониран над ДНА край Паметника на 10-ти родопски полк. Както Haskovo.net първи писа миналата сряда, там държавата даде безвъзмездно бившия военен имот на Хасково. Кравите и бикът най-вероятно ще са част от обитателите му. Те обаче ще бъдат поставени така, че да служат само за украса, без децата да имат допир до тях.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Gr
      Grajdanin
      18 -4
      14:45, 9 авг 2016
      Поправиха се навреме.То бива, бива ама чак пък такова излагане беше с зоопарка, направо си се оляха.
    • 2
      Пр
      предложение
      16 -9
      14:57, 9 авг 2016
      Имам предложение към общината - стария кмет да си върне 5000-то лева, които са платили данъкоплатците и да си му дадете да си ги тури където си иска. такова лъгане беше покрай тия крави. Жоро Пеев пък лъга, че той бил спонсора. Накрая се оказа че не, разбира се, пак хасковлии са си ги платили.
    • 3
      Ко
      ко?не!
      22 -1
      15:05, 9 авг 2016
      Браво!Страхотно разследване е паднало,за две крави и един бик......
    • 4
      ??
      ???
      12 -2
      16:12, 9 авг 2016
      Уж бутафорни, пък в същото време красиви, хайде уточнете се какви са кравите и бика все пак! И защо изобщо ги махнахте, пък сега им търсите място, кьорфишеци
      • Не
        не се правте че не знаете
        10 -4
        16:21, 9 авг 2016
        Не се правете че не знаете, махна ги още стария кмет. Не знам на някое животно дали му липсва рога, но се омазаха в различни обяснения, един твърдеше едно, друг друго и накрая махнаха животните може би за да спрат хорските приказки. Ако ги бяха оставили до сега щяха да са се изпочупили. Това са крави, които в последно време е модерно да се слагат пред млекопреработващи предприятия с цел да има поне една крава там ... щото нали знаете че отдавна не правят млякото от мляко на крава. Та за красота де, да се напомни че продукта произлиза от това животно...всичкото ни е такова - изкуствено. Имам предвид кравите, политиците и т.н.
    • 5
      Ми
      Михайлова
      13 -3
      18:00, 9 авг 2016
      Явно ,нищо съществено не се случва в този град! Колко време ще ни занимават с тези крави ! Срамота г-н кмете ! Толко други неща трябва да се случват , а те крави местят , преди време паметниците оглеждаха , пълна скръб !!!
    • 6
      Г-
      Г-н Генчев
      8 0
      19:11, 9 авг 2016
      Втората снимка е просто уникална...Два ******а, снимани върху оръдие до паметника на 10-ти родопски полк...УНИКАЛНО !!! Свалям ви шапка :) Пък и то в града си имаме достатъчно пасящ добитък в междублоковите пространства в кв.Орфей...Първо си оправете проблема с бездомните кучета и конете, а после мислете къде да местите пластмасовия добитък !
    • 7
      Въ
      Въпрос
      0 0
      19:53, 10 авг 2016
      Защо баба Яга и бухалът са в ретромузея на бившия кмет?
    Последни новини