От х:

Днес в x:

Кюрдско-арабски сили контролират сирийския Манбидж

Коалиция от кюрдско-арабски сили пое контрола върху бастиона на организацията Ислямска държава - град Манбидж. Това стана два месеца, след като коалицията започна офанзива за спечелване на контрола върху този стратегически град в Северна Сирия, предаде Франс прес.

Сирийските демократични сили днес контролират Манбидж и прочистват центъра на града в издирване на последните джихадисти, които все още могат да се намират там, съобщава неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека.

Сирийските демократични сили са съставени от арабски и кюрдски бойци. Офанзивата им за превземане на Манбидж започна на 31 май. По онова време градът беше смятан за ключов пункт по пътя за доставки за ИД, от турската граница до фактическата столица на ислямистите, сирийския град Ракка.

С подкрепата на въздушни удари, нанасяни от многонационалната коалиция срещу ИД, коалиралите се арабо-кюрдски сили първо си върнаха контрола върху няколко градчета и села около Манбидж. После коалиционните сили навлязоха в самия Манбидж на 23 юни. Заради контраатаки на джихадистите, напредъкът им в града обаче беше бавен. Манбидж се намира в провинция Алепо.

Същевременно коалиция от джихадисти и ислямистки бунтовници е на път да обсади контролираните от правителствените сили квартали на северния сирийски град Алепо, предаде Франс прес.

Армията на завоеванието (така се е нарекла коалицията) пое днес контрола върху военната академия в града, в която има огромно количество боеприпаси, и върху по-голямата част от артилерийското училище в града.

Армията на завоеванието е на път да пресече чрез обстрел пътя за доставки, водещ към правителствените квартали на Алепо, съобщава Рами Абдел Рахман, директорът на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

(БТА)
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини