От х:

Днес в x:

Харчим по 1% годишно от европари

България е използвала до момента само 2.4% от средствата, които са й отредени от бюджета на ЕС за новия програмен период, който започна от 2014 година. Това съобщи вчера вицепремиерът Томислав Дончев.

Излиза, че скоростта на усвояване за изтеклите 2.5 години от старта на новия период е символична - харчим по 1% годишно от европарите. До 2020 г. за страната ни са предвидени близо 7.528 млрд. евро финансиране от ЕС по различните оперативни програми, а досега са разплатени едва 147 млн. евро.

Към средата на юни успеваемостта беше 1.66%, така че постепенно темпото се увеличава, но не достатъчно. Правителството си е поставило за цел до края на тази година по европроекти да бъдат разплатени около 2.9 млрд. лв.

От българския бюджет, който допълва еврофондовете, досега са преведени малко над 24 млн. евро (при планирани близо 1.3 млрд. евро, показват данните на Министерството на финансите (МФ) за изпълнението на програмите към 1 юли, пише в. "Сега".

Първенец сред всички оперативни програми в новия период е ОП "Развитие на човешките ресурси", която вече отчита изразходвани малко над 7% от общо 939 млн. евро за целия период, които България е договорила с Европейската комисия до 2020 г.

Благодарение на строежа на метрото сравнително добре се представя програма "Транспорт" - с инвестирани близо 3.4% от всичките 1.6 млрд. евро, които ще получим от Европейския фонд за регионално развитие. От този фонд на ЕС се финансират проектите за транспорт, околна среда и за развитието на регионите.

Фрапиращо изглеждат обаче записаните нули в графата за платени пари по една от новите програми за бизнеса - "Инициативата за малки и средни предприятия", която стартира със сериозно закъснение.

Тя е с бюджет от 102 млн. евро и се управлява от Министерството на икономиката. Беше отделена от програма "Конкурентоспособност" и одобрена от ЕК през октомври миналата година.

Според данните на МФ вече има преведен аванс от ЕС в размер на 5.1 млн. евро, но все още не са плащани пари по проекти за малък бизнес. България е третата държава в ЕС, която има специална европрограма за по-дребните фирми. Другите са Испания и Малта.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини