От х:

Днес в x:

Анкара замрази действието на конвенция за човешките права

Действието на Европейската конвенция за правата на човека ще бъде спряно на територията на Турция за срока на действие на извънредното положение, предаде ТАСС.

За тази стъпка на властите е съобщил вицепремиерът Нуман Куртумлуш, цитиран от турския тв канал NTV.

Три месеца ще продължи извънредното положение, обяви тази нощ президентът Реджеп Тайип Ердоган. Но той също увери, че мярката „не противоречи на демокрацията, правовия ред или гражданските свободи“.

Страни по Европейската конвенция са всички държави членки на Съвета на Европа (СЕ); те са 47, включително 28-те от Евросъюза. Членството на една страна в организацията е неразделно свързано с участие в конвенцията и с признаване авторитета на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. 

Турция и Гърция са първите страни, присъединили се към Съвета (9 август 1949 г.). Преди тях в организацията са само десетте страни учредителки.

Единственият досега прецедент с временно оттегляне от СЕ е гръцки, в периода 1967 - 1974 г., след преврата на "черните полковници".

След драматичните събития от края на миналата седмица Съветът официално настоя Турция да спазва конституционния ред.

„След неуспелия преврат в Турция аз призовавам турското правителство да се придържа към конституционния ред“ – заяви във вторник Марина Калюранд, председател на Комитета на министрите в СЕ.

„Най-добрият отговор на опит да бъде дестабилизирана демокрацията, е да се зачитат демократичните институции и върховенството на закона – каза Калюранд, която е външен министър на Естония. - Като страна членка на СЕ Турция е обвързана от всички ангажименти, които произтичат от Европейската конвенция за правата на човека и допълнителните протоколи към нея.“

„Това включва правото на живот, което трябва да бъде защитено при всички обстоятелства, и правото на справедлив съдебен процес“ - подчерта Калюранд.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини