От х:

Днес в x:

7 °C

Йордан Нанчев: Първият кмет на Хасково е бил поет

Първият кмет на Хасково след Освобождението – Михаил Минчев, е бил поет. Този малко известен факт е включен в излязлата преди дни литературна антология на поетите и писателите в Хасково от Йордан Нанчев. В нея са представени близо сто автори от Хасково или свързани с града. Сред тях са както популярни имена, така и вече забравени.

Паметна плоча на Михаил Минчев има във фоайето на общинската администрация. Малцина обаче знаят, че той е бил поет. Биографията на първия хасковски кмет е широко известна – участник в революционните движения, след несполучливия опит за покушение от наследника на Левски Атанас Узунов срещу хаджи Ставри, е бил в заточение, но успява да избяга.

За неговите литературни опити свидетелстват главно писмата му от Диарбекир и Одрин. Негови песни са били публикувани в “Читалище” и във в. “Ден”.

Някои от тях, като “Ясна, светла месечинко”, пише Нанчев, и до днес е известна в Хасково:

“Ясна, светла месечинко,

кажи теб се моля,

дали има други като мен

в таквази неволя.

Дали има друго сърце,

тъй силно ранено,

препълнено с тежки мъки,

със кърви облено...”

В семейния архив на сина на Михаил Минчев – Георги, майор, герой от обсадата на Одрин, била запазена цяла тетрадка с ръкописи – стихове и спомени, но тя изчезнала по време на бомбардировките в началото на 1944 г.

Вероятно ранната смърт на Михаил Минчев – той умира от туберкулоза на 28 ноември 1891 г., му е попречила да издаде своите мемоари и стихове в книга, пише Йордан Нанчев.

Антологията “Край реката с тополите” се открива с незабравимия Симеон Стоянов и неговото култово стихотворение “Среща”, което “Щурците превърнаха в песен, а тя пък стана непреходен хит - “Дали аз закъснях или времето бързаше...”

Сред авторите в сборника има имена не само на писатели и поети, но и на журналисти, общественици, популярни личности.

В предговора към антологията Йордан Нанчев се връща към болната си тема – закриването на Литературния музей в Хасково и своята битка за оцеляването му. Битката бе загубена, но войната с бездуховността – не. Доказателство за това е литературната антология на поетите и писателите на Хасково.

Йордан Нанчев е завършил българска филология и право. Доктор по книгознание, библиотекознание и библиография в УниБИТ. Литературен историк и критик, автор, публикувал е множество изследвания и рецензии. Сред приносните му творби са обемните и задълбочени книги за Асен Златаров и Александър Паскалев, съавторските текстове в "История на град Хасково", "История на Сираково", както и "Духовни хоризонти" - бележки за културния живот на Хасково (1945-1989).

Тодор Кръшков

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Пе
  Петър
  3 -2
  10:09, 18 юли 2016
  Пази боже сляпо да прогледа!
 • 2
  Ve
  Verato
  2 -1
  12:05, 18 юли 2016
  Данчо откьде ги иравяш тези глупости
 • 3
  Уч
  ученик
  1 -1
  14:57, 18 юли 2016
  „Карлово е градът, който е символ на българския дух.....Няма нищо по-естествено за карловци рождената дата на Апостола да бъде и наш празник. Бъдете здрави! Бог да пази България!, Бог да пази Карлово!”, с тези думи кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов поздрави жителите и гостите на Карлово и откри празника на града. Тържеството започна на площад „20-ти юли” с химна на България и издигане на националното знаме и знамето на община Карлово. На площада се състоя официалното посрещане на всички участници от Националния туристически поход „По стъпките на Левски”. Ръководителите на шестте лъча рапортуваха на кмета за успешно преминаване на прехода, а той им връчи грамоти. „Карлово е градът, който е символ на българския дух.....Няма нищо по-естествено за карловци рождената дата на Апостола да бъде и наш празник. Бъдете здрави! Бог да пази България!, Бог да пази Карлово!”, с тези думи кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов поздрави жителите и гостите на Карлово и откри празника на града. Тържеството започна на площад „20-ти юли” с химна на България и издигане на националното знаме и знамето на община Карлово. На площада се състоя официалното посрещане на всички участници от Националния туристически поход „По стъпките на Левски”. Ръководителите на шестте лъча рапортуваха на кмета за успешно преминаване на прехода, а той им връчи грамоти. В празникът се включиха: Георги Пилев – заместник-областен управител на Пловдив, заместник-кметовете на община Карлово Антон Минев, Данка Люртова и Стойо Карагенски, Стефан Стефанов – секретар на общината, проф. Иван Стоянов – председател на фондация „Васил Левски” и носител на Наградата на Карлово за 2016 г., проф. Иван Гаврилов – дарител, носител на Наградата на Карлово за 2015 г., общински съветници, кметове на населени места, много граждани и гости на града."
  ГОСПОДА, УПРАВЛЯВАЩИ ГР. ХАСКОВО, УЧЕТЕ СЕ НА ПАТРИОТИЗЪМ ОТ КАРЛОВЦИ!!!
  ПОЗОР Е ДНЕС, ДА НЯМА ОФИЦИАЛНО ЧЕСТВАНЕ НА АПОСТОЛА! СРАМ!

Хороскоп за 20.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Възможно е да получите отговори, които отдавна търсите. Използвайте ги градивно и резултата ще бъде отличен. Успехи в обществените дейности. Ще срещнете уважение и признание от страна на околните. Семейството ще ви изненада приятно с добри новини. Очаквайте предложение за съвместен проект от партньори, с които сте работили преди.
20 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не разпилявайте енергията си върху странични интереси, а се съсредоточете върху работата. Любовта ви дава стимул и способности да правите чудеса. И живеете с усещането, че няма невъзможни неща. Работата в колектив също носи добри резултати. Увличате околните с идеите си и печелите съмишленици. Възползвайте се от момента.
20 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес можете да се замете с нещо, което сте отлагали до този момент. На някои неща обаче ще трябва да обърнете сериозно внимание, затова не отлагайте повече разглеждането им. В личен план ще трябва да положите повече усилия, за да вървят гладко отношенията ви със сърдечния ви партньор.
20 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се посветите на професионалната си работа, рискувате да си навлечете неодобрението на близките си. Не за друго, а защото прекалено много време не сте сред тях и отсъствието ви им тежи. Приятни емоции за онези от вас, които ще запълнят времето си с по-интересни занимания.
20 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят е прекрасен за осъществяване на начинанията ви. Приятели ви оказват необходимата подкрепа и идеите ви ще бъдат осъществени по-скоро отколкото сте очаквали. Все пак не мислете, че всички са ви длъжни и оставяйте повече лично пространство на хората около вас.
20 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Доста разнообразен ден ви очаква днес. На работното ви място цари добро настроение, което бързо ще зарази и вас. Не бъдете прекалено подозрителни към колеги, рано или късно ще се уверите в искреността им. Мислете и за сърдечния си партньор.
20 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
20 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Взаимоотношенията ви с любимия човек днес ви удовлетворяват напълно. Чувствате се прекрасно, но ви е трудно да се съсредоточите върху работата си. Мислите ви витаят в съвсем различна насока. Постарайте се да не се набивате на очи за да нямате неприятности. Препоръчително е да прекарате вечерта навън сред приятели.
20 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очевидно имате проблеми в общуването с другите. Не си позволявайте безпочвени критики и компромати, рискувате като бумеранг да се върнат към вас. Ще ви обземат желания насочени извън дома, но това крие рискове за семейно обвързаните. За творческите личности - отлични перспективи.
20 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаква ви един сравнително спокоен ден днес. Срещата със стар приятел или приятни за вас хора ще ви зареди с положителна енергия и ентусиазъм. Моментът е подходящ за финансови начинания свързани с теглене на кредит. Не се колебайте, действайте и добрите резултати съвсем скоро ще са налице.
20 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С нови умения ще се включите в изпълнението на една задача и това ще подобри материалното и психическото ви състояние. Заобиколени от приятели ще се радвате на желани неща. Сами ще се ангажирате с обещание, което ще се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото сте предвидили. Въпреки това ще удържите на думата си.
20 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи.
20 фев 2020
Последни новини