От х:

Днес в x:

16 °C

Йордан Нанчев: Първият кмет на Хасково е бил поет

Първият кмет на Хасково след Освобождението – Михаил Минчев, е бил поет. Този малко известен факт е включен в излязлата преди дни литературна антология на поетите и писателите в Хасково от Йордан Нанчев. В нея са представени близо сто автори от Хасково или свързани с града. Сред тях са както популярни имена, така и вече забравени.

Паметна плоча на Михаил Минчев има във фоайето на общинската администрация. Малцина обаче знаят, че той е бил поет. Биографията на първия хасковски кмет е широко известна – участник в революционните движения, след несполучливия опит за покушение от наследника на Левски Атанас Узунов срещу хаджи Ставри, е бил в заточение, но успява да избяга.

За неговите литературни опити свидетелстват главно писмата му от Диарбекир и Одрин. Негови песни са били публикувани в “Читалище” и във в. “Ден”.

Някои от тях, като “Ясна, светла месечинко”, пише Нанчев, и до днес е известна в Хасково:

“Ясна, светла месечинко,

кажи теб се моля,

дали има други като мен

в таквази неволя.

Дали има друго сърце,

тъй силно ранено,

препълнено с тежки мъки,

със кърви облено...”

В семейния архив на сина на Михаил Минчев – Георги, майор, герой от обсадата на Одрин, била запазена цяла тетрадка с ръкописи – стихове и спомени, но тя изчезнала по време на бомбардировките в началото на 1944 г.

Вероятно ранната смърт на Михаил Минчев – той умира от туберкулоза на 28 ноември 1891 г., му е попречила да издаде своите мемоари и стихове в книга, пише Йордан Нанчев.

Антологията “Край реката с тополите” се открива с незабравимия Симеон Стоянов и неговото култово стихотворение “Среща”, което “Щурците превърнаха в песен, а тя пък стана непреходен хит - “Дали аз закъснях или времето бързаше...”

Сред авторите в сборника има имена не само на писатели и поети, но и на журналисти, общественици, популярни личности.

В предговора към антологията Йордан Нанчев се връща към болната си тема – закриването на Литературния музей в Хасково и своята битка за оцеляването му. Битката бе загубена, но войната с бездуховността – не. Доказателство за това е литературната антология на поетите и писателите на Хасково.

Йордан Нанчев е завършил българска филология и право. Доктор по книгознание, библиотекознание и библиография в УниБИТ. Литературен историк и критик, автор, публикувал е множество изследвания и рецензии. Сред приносните му творби са обемните и задълбочени книги за Асен Златаров и Александър Паскалев, съавторските текстове в "История на град Хасково", "История на Сираково", както и "Духовни хоризонти" - бележки за културния живот на Хасково (1945-1989).

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Пе
  Петър
  3 -2
  10:09, 18 юли 2016
  Пази боже сляпо да прогледа!
 • 2
  Ve
  Verato
  2 -1
  12:05, 18 юли 2016
  Данчо откьде ги иравяш тези глупости
 • 3
  Уч
  ученик
  1 -1
  14:57, 18 юли 2016
  „Карлово е градът, който е символ на българския дух.....Няма нищо по-естествено за карловци рождената дата на Апостола да бъде и наш празник. Бъдете здрави! Бог да пази България!, Бог да пази Карлово!”, с тези думи кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов поздрави жителите и гостите на Карлово и откри празника на града. Тържеството започна на площад „20-ти юли” с химна на България и издигане на националното знаме и знамето на община Карлово. На площада се състоя официалното посрещане на всички участници от Националния туристически поход „По стъпките на Левски”. Ръководителите на шестте лъча рапортуваха на кмета за успешно преминаване на прехода, а той им връчи грамоти. „Карлово е градът, който е символ на българския дух.....Няма нищо по-естествено за карловци рождената дата на Апостола да бъде и наш празник. Бъдете здрави! Бог да пази България!, Бог да пази Карлово!”, с тези думи кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов поздрави жителите и гостите на Карлово и откри празника на града. Тържеството започна на площад „20-ти юли” с химна на България и издигане на националното знаме и знамето на община Карлово. На площада се състоя официалното посрещане на всички участници от Националния туристически поход „По стъпките на Левски”. Ръководителите на шестте лъча рапортуваха на кмета за успешно преминаване на прехода, а той им връчи грамоти. В празникът се включиха: Георги Пилев – заместник-областен управител на Пловдив, заместник-кметовете на община Карлово Антон Минев, Данка Люртова и Стойо Карагенски, Стефан Стефанов – секретар на общината, проф. Иван Стоянов – председател на фондация „Васил Левски” и носител на Наградата на Карлово за 2016 г., проф. Иван Гаврилов – дарител, носител на Наградата на Карлово за 2015 г., общински съветници, кметове на населени места, много граждани и гости на града."
  ГОСПОДА, УПРАВЛЯВАЩИ ГР. ХАСКОВО, УЧЕТЕ СЕ НА ПАТРИОТИЗЪМ ОТ КАРЛОВЦИ!!!
  ПОЗОР Е ДНЕС, ДА НЯМА ОФИЦИАЛНО ЧЕСТВАНЕ НА АПОСТОЛА! СРАМ!

Хороскоп за 23.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
От срещите си с хора, които обичате, ще черпите енергия и нови идеи. Тревогите ще отстъпят и ще получите пълен контрол върху ситуацията около вас. На повечето от вас съдбата изпраща добри дарове, ще влезете в нов дом и ще получите попътен вятър за напиращите у вас идеи. Отдайте заслуженото на партньора си, голяма част от удобствата в живота си дължите на него.
23 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви приятен ден днес. Подхождате спокойно към всичко, което се случва около вас и това е наистина една добра стратегия. Помагате на свой близък човек да се справи с нещо, което го вълнува. Стойте далеч от каквито и да било пререкания днес, защото те няма да помогнат за постигането на онова, към което се стремите. Приемате покана за вечерта.
23 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате навика да действате прибързано, но днес ще трябва добре да обмислите решението си. Преценете добре всички страни на проблема и изберете онова, което най-добре отговаря на интересите ви в момента. Погрижете се за предстоящи изпити, защото могат да се окажат решаващи кариерата ви.
23 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предложения, които очаквате ще предизвикат активността ви днес. Ще работите разумно и без излишен риск ще изберете най-доброто за себе си. Любов изпълва сърцето ви и ви кара да мечтаете за хубави дни. Много от вас ги имат, при другите те предстоят, но не предизвиквайте събитията.
23 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Вашата амбициозна натура и желанието ви на всяка цена да сте първи може да ви създаде главоболия. Бъдете толерантни и отстъпете на по-добрия първите позиции. Във връзка с това може да изпитате финансови и служебни притеснения. За това пък емоционалния ви живот ще ви донесе много радост. Интимните ви копнежи също ще бъдат напълно удовлетворени.
23 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Денят може да донесе неочаквано развитие на въпрос, който отдавна ви интересува. Ще научите новина, която силно ще ви развълнува и ще подобри настроението ви. Споделете радостта си с близък човек. Не бъдете странични наблюдатели, включете се активно в суматохата около вас, и това ще ви изпълни с енергия.
23 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви няма да е от най-спокойните, но се опитайте да намирате най-доброто решение във всяка ситуация. Не гледайте с тревога на промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Ако споделите притесненията си с близък човек ще ви стане по-леко на душата.
23 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще продължите работата по текущите си задачи, но ако те ви натоварват прекалено, не пренасяйте раздразнението си в къщи. Очакваните финанси няма да се забавят и дано ви помогнат да решите належащите си нужди. Не пренебрегвайте простичките неща в живота си, те ви доближават до истината, която понякога ви се изплъзва.
23 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Объркани сте емоционално. Колебаете се накъде да поемете в интимния си живот. Вслушайте се в сърцето си, изяснете собствените си чувства, за да избегнете разочарованието.
23 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се притеснявайте да проявите своята прямота и да бъдете директни при деловите си контакти. Точно това е разковничето към успеха ви днес. Не се отказвайте, ако околните открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Времето ще ги убеди в правотата ви. Но това съвсем не означава, че вие трябва да сте агресивни, напротив.
23 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще дадете предимство на деловите си ангажименти, като личния ви живот ще остане на втори план. Не се бавете, а действайте за да оползотворите възможностите, които ще ви се дадат. Стойте над човешката завист и недоброжелателност, не се хабете напразно. Общ проект няма да ви донесе очакваните резултати.
23 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С обичайните занимания и рутинни задачи ще преминете през днешния ден. По-вълнуващи може да са запознанството ви с човек, от когото да получите ценна информация. За някои тя има отношение към личните им предпочитания, за други – към обща работа или бизнес. Използвайте я за целите на интересите си, като поддържате и духовната връзка помежду ви.
23 апр 2021
Последни новини