От х:

Днес в x:

Йордан Нанчев: Първият кмет на Хасково е бил поет

Първият кмет на Хасково след Освобождението – Михаил Минчев, е бил поет. Този малко известен факт е включен в излязлата преди дни литературна антология на поетите и писателите в Хасково от Йордан Нанчев. В нея са представени близо сто автори от Хасково или свързани с града. Сред тях са както популярни имена, така и вече забравени.

Паметна плоча на Михаил Минчев има във фоайето на общинската администрация. Малцина обаче знаят, че той е бил поет. Биографията на първия хасковски кмет е широко известна – участник в революционните движения, след несполучливия опит за покушение от наследника на Левски Атанас Узунов срещу хаджи Ставри, е бил в заточение, но успява да избяга.

За неговите литературни опити свидетелстват главно писмата му от Диарбекир и Одрин. Негови песни са били публикувани в “Читалище” и във в. “Ден”.

Някои от тях, като “Ясна, светла месечинко”, пише Нанчев, и до днес е известна в Хасково:

“Ясна, светла месечинко,

кажи теб се моля,

дали има други като мен

в таквази неволя.

Дали има друго сърце,

тъй силно ранено,

препълнено с тежки мъки,

със кърви облено...”

В семейния архив на сина на Михаил Минчев – Георги, майор, герой от обсадата на Одрин, била запазена цяла тетрадка с ръкописи – стихове и спомени, но тя изчезнала по време на бомбардировките в началото на 1944 г.

Вероятно ранната смърт на Михаил Минчев – той умира от туберкулоза на 28 ноември 1891 г., му е попречила да издаде своите мемоари и стихове в книга, пише Йордан Нанчев.

Антологията “Край реката с тополите” се открива с незабравимия Симеон Стоянов и неговото култово стихотворение “Среща”, което “Щурците превърнаха в песен, а тя пък стана непреходен хит - “Дали аз закъснях или времето бързаше...”

Сред авторите в сборника има имена не само на писатели и поети, но и на журналисти, общественици, популярни личности.

В предговора към антологията Йордан Нанчев се връща към болната си тема – закриването на Литературния музей в Хасково и своята битка за оцеляването му. Битката бе загубена, но войната с бездуховността – не. Доказателство за това е литературната антология на поетите и писателите на Хасково.

Йордан Нанчев е завършил българска филология и право. Доктор по книгознание, библиотекознание и библиография в УниБИТ. Литературен историк и критик, автор, публикувал е множество изследвания и рецензии. Сред приносните му творби са обемните и задълбочени книги за Асен Златаров и Александър Паскалев, съавторските текстове в "История на град Хасково", "История на Сираково", както и "Духовни хоризонти" - бележки за културния живот на Хасково (1945-1989).

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Пе
    Петър
    3 -2
    10:09, 18 юли 2016
    Пази боже сляпо да прогледа!
  • 2
    Ve
    Verato
    2 -1
    12:05, 18 юли 2016
    Данчо откьде ги иравяш тези глупости
  • 3
    Уч
    ученик
    1 -1
    14:57, 18 юли 2016
    „Карлово е градът, който е символ на българския дух.....Няма нищо по-естествено за карловци рождената дата на Апостола да бъде и наш празник. Бъдете здрави! Бог да пази България!, Бог да пази Карлово!”, с тези думи кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов поздрави жителите и гостите на Карлово и откри празника на града. Тържеството започна на площад „20-ти юли” с химна на България и издигане на националното знаме и знамето на община Карлово. На площада се състоя официалното посрещане на всички участници от Националния туристически поход „По стъпките на Левски”. Ръководителите на шестте лъча рапортуваха на кмета за успешно преминаване на прехода, а той им връчи грамоти. „Карлово е градът, който е символ на българския дух.....Няма нищо по-естествено за карловци рождената дата на Апостола да бъде и наш празник. Бъдете здрави! Бог да пази България!, Бог да пази Карлово!”, с тези думи кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов поздрави жителите и гостите на Карлово и откри празника на града. Тържеството започна на площад „20-ти юли” с химна на България и издигане на националното знаме и знамето на община Карлово. На площада се състоя официалното посрещане на всички участници от Националния туристически поход „По стъпките на Левски”. Ръководителите на шестте лъча рапортуваха на кмета за успешно преминаване на прехода, а той им връчи грамоти. В празникът се включиха: Георги Пилев – заместник-областен управител на Пловдив, заместник-кметовете на община Карлово Антон Минев, Данка Люртова и Стойо Карагенски, Стефан Стефанов – секретар на общината, проф. Иван Стоянов – председател на фондация „Васил Левски” и носител на Наградата на Карлово за 2016 г., проф. Иван Гаврилов – дарител, носител на Наградата на Карлово за 2015 г., общински съветници, кметове на населени места, много граждани и гости на града."
    ГОСПОДА, УПРАВЛЯВАЩИ ГР. ХАСКОВО, УЧЕТЕ СЕ НА ПАТРИОТИЗЪМ ОТ КАРЛОВЦИ!!!
    ПОЗОР Е ДНЕС, ДА НЯМА ОФИЦИАЛНО ЧЕСТВАНЕ НА АПОСТОЛА! СРАМ!
Последни новини