От х:

Днес в x:

Отлив от тютюна в Източните Родопи, залагат на овошки

Броят на желаещите да отглеждат тютюн в Източните Родопи рязко намалява. В община Кирково, която беше водеща в страната, т. г. са се регистрирали около 200 души. Причината за отлива не са само ниските изкупни цени между 4 и 5 лв.за кг, но и новото законово изискване производителите да докажат правото на владеене на земята - собственост или аренда. По закон, който действа от 2011 година, право на държавни доплащания имат само тези, които са произвеждали тютюн през 2007, 2008 и 2009 г. Останалите производители нямат право на държавна субсидия.
Заради отлива от тютюна много родопчани се ориентираха към отглеждане на червена капия, особено в Кирковско, Крумовградско, селата Звиница и Даскалово. Големият проблем за зеленчукопроизводителите е поливната техника. В някои райони на Кърджалийско има добри условия за овощарство. В Орешница са заложили на отглеждане на череши, а в района на селата Рудина и Миладиново на праскови и сливи. Масивите не са големи, но собствениците сами си осигуряват пазари. "При нас в България призовават правете такъв масив, заложете на тази култура, но никой не казва къде ще се продава продукцията. Не може един производител да е и търговец. Производителят трябва да произвежда и да кара продукцията до кантара на изкупчика и оттам нататък не би трябвало да се ангажира", споделя инженер-агрономът Антон Петров, пример и модел за предприемчивост и интелигентен подход в земеделието и определен за фермер на 2015 г. в област Кърджали.
В района на Източните Родопи се правят опити да се отглеждат етеричномаслени култури - бял риган /Крумовградско/, лавандула. През последните две три години се заговори усилено и за шафрана, но все още заложилите на тази култура са единични случаи.
От десетилетия Кърджалийско е благоприятно място за развитие на животновъдство. Не са малко собствениците на овцевъдни ферми, развито е и говедовъдството. Тази пролет стопаните алармираха, че има срив на изкупната цена на суровото мляко. Собственици на мандри и производители на млечни продукти се оплакват, че складовете им са пълни с продукция и настояват държавата да съдейства за осигуряване на пазари.

Източник: standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини