От х:

Днес в x:

Повдигнаха обвинение срещу сериен крадец от коли в Пловдив, Хасково и Стара Загора

47-годишен извършител на серия от кражби на вещи от автомобили в Хасково, Пловдив и Стара Загора е с повдигнато обвинение от Районна прокуратура-Пловдив.

Печеният крадец Валентин Н.е извършил престъпленията в периода от 12 март на 2014 година до 17 юли следващата.

Обирджията бил винаги подкован с необходимите му „работни“ средства - саморъчно изработен инструмент, приспособен за разбиване на ключалки, имал в себе си за всеки случай и къртач. Крадецът носел и подбрани ключове и електронно устройство „тапа“, с което заглушавал честотата на дистанционните устройства на взетите на мушка моторни превозни средства. Обектите на обира си той подбирал също по схема. Валентин обикновен набелязвал коли, паркирани около болници или големи магазини. За година той успял да задигне от жабките, купетата и багажниците на 11 леки автомобила вещи на обща стойност 8 755 лева. Седем от деянията са извършени в Пловдив, три -в Хасково и едно в Стара Загора.  

Единият от най-тлъстите обири на Валентин е именно в Хасково.

На 17 юли миналата година на паркинга пред хипермаркет в града спрял лек автомобил, марка „Фолксваген Поло" с турски регистрационен номер. Собственикът и семейството му отишли до близкото кафене. Набитото око на обирджията веднага прихванало бъдещия урожай.

Крадецът разбил ключалката на вратата, но не успял да проникне в него, което наложило да счупи предното дясно стъкло. Той взел от колата чанта, 800 евро, 1 000 турски лири, лични и кредитни карти.

По същия начин били отнети вещи от още шест коли, като обвиняемият ги товарил в лек автомобил „Фолксваген Голф", с който се движел из градовете.   

По делото срещу Валентин е извършена техническа експертиза, която е трябвало да изясни  предназначението на иззетите от квартирата му общо 41 броя саморъчно изработени къртачи.  За тях е  установено, че се ползват за взломяване на секретни автомобилни ключалки, а електронното устройство - „тапа", е служело за възпрепятстване на заключването на автомобилите чрез дистанционно управление, за което е извършен следствен експеримент. Предстои произнасяне на Районен съд-Пловдив по внесения обвинителен акт.   

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини