От х:

Днес в x:

Георге Иванов напълно анулира амнистията

Македонският президент Георге Иванов подписа указ, с който анулира изцяло обявената от него амнистия на 12 април т.г., която засегна 56 лица.
Преди десет дни Иванов анулира амнистията на други 22-ма политици. За останалите той призова всеки един от тях да подаде молба за анулиране на амнистията. 

"Десет дни след анулирането на амнистията на 22-та политици до момента нито един от тях не е подал молба за премахване на този акт, въпреки техните публични изявления, че ще го направят", се казва в декларацията на македонския държавен глава, цитирана от БГНЕС. 

Иванов отново подчертава, че "решението му от 12-ти април е имало за цел да се стигне до национално помирение". 

"Искам дебело да подчертая, че за разлика от 12 април днес в Република Македония има нова действителност. В условията на външни заплахи и рискове за сигурността, ние имаме работещи институции, които могат да се справят с всички предизвикателства", се казва още в съобщението от кабинета на президента.

Еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан поздрави решението на македонския президент изцяло да анулира амнистията.

В собствения си профил в Туитър Хан написа следното: 
"Решението на президента Иванов за цялостно анулиране на амнистията е добра новина. Тази крачка ще позволи правдата да възтържествува и Специалната прокуратура да продължи да изпълнява своята работа. През последната година бе загубено много време. Политическите лидери трябва да се върнат на масата за преговори и да гарантират изпълнението на Договора от Пържино, включително и необходимите реформи". 
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини