От х:

Днес в x:

Откриха лек за плешивите

Плешивостта може да се окаже в скоро време дребен козметичен проблем, който бързо се отстранява, а в бъдеще и въобще да не се достига до него. Шведски учени направиха голяма крачка в тази посока, след като успяха да отгледат коса върху гола кожа, пише в. "Сън". Изследователите от института "Каролинска" откриха ген в стволовите клетки, с чиято помощ могат да се отгледат наново космени фоликули при мишки.

Космените фоликули на мишките съдържат химическо съединение, наречено Lgr5, което преди това е било откривано само в червата. Учените трансплантирали протеина върху гърбовете на мъртви осемседмични мишки и на тях отново поникнали косми. Новите космени фоликули останали здрави и се развивали в продължение на 14 месеца.

Учени от Кралския колеж в Лондон пък откриха кои две генни мутации увеличават вероятността от ранна плешивост сред мъжете. Резултатите от анализ на ДНК от 5000 доброволци показали, че един на всеки седем мъже е носител на двете генни мутации, съобщава Nature Genetics. Според новото откритие мъжете могат да наследят плешивостта и от бащите си.

Досега се считаше, че олисяването идва само от майката чрез Х хромозомата. Сега е открит още един виновен ДНК участък, който се носи от хромозома 20, от която мъжът получава две копия, едното от майката, но другото - от бащата. Съвсем скоро ще бъдат пуснати тестове на пазара от исландската компания deCODE Genetics.

Ранната диагностика на плешивостта ще доведе до развитие на методи тя да бъде предотвратявана, заяви ръководителят на изследователския екип Тим Спектър. Това ще стимулира и фармацевтичните компании за създаване на хапчета, кремове, гелове, които стопират неприятното явление.


Източник: standartnews.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини