От х:

Днес в x:

Откриват музей на Чебурашка в Москва

В Москва ще бъде открит музей на прочутия герой от книгите на Едуард Успенски - Чебурашка, съобщи ИТАР-ТАСС.

Церемонията по откриването ще се състои на 29 май. На нея ще присъства авторът на любимите на много деца произведения за Чебурашка.

Музеят ще бъде разделен на две части. Едната е "улична" с телефонна будка-квартира на Чебурашка, до която ще може да се види самият герой и най-добрият му приятел, крокодилът Гена.

Втората част е експозицията, която ще се помещава в детска градина. В нея ще бъде изложена пишещата машина на Успенски, с която са писани историите за странното същество, ще има рисунки на деца на тема Чебурашка и т.н.

Любимият на много читатели от всякаква възраст Чебурашка е малко топчесто същество с кафява козина, което е намерено в щайга с портокали, докарана в големия град от далечни страни. Неговият най-добър приятел е крокодилът Гена, който работи в зоологическата градина като крокодил.

Името на Чебурашка идва от глагола "чебурахнуться" - да паднеш, да се сгромолясаш, да се търкулнеш и подобни.

"Когато бях малък, си имах три любими играчки: огромния гумен крокодил Гена, малката пластмасова кукла Галя и едно нескопосано плюшено зверче със странното име Чебурашка.

Чебурашка беше направен във фабриката за играчки, но толкова лошо, че не можеше да се каже какво представлява: заек, куче или австралийско кенгуру.

Очите му бяха големи и жълти като на бухал, главата му - кръгла, заешка, а опашката - късичка и пухкава, каквато обикновено имат малките мечета.

Оттогава мина много време, но и досега помня малките си приятели и затова написах за тях цяла книга. Разбира се, в книгата те ще бъдат живи същества, а не играчки", казва Едуард Успенски.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини