От х:

Днес в x:

Как Русия се възползва от нестабилността в Либия

След края на ерата Кадафи Либия е една опустошена страна, която изпитва хронична нестабилност. По всичко личи, че Русия се възползва от ситуацията там и разширява влиянието си в африканската държава, пише ARD.

Муамар Кадафи падна през лятото на 2011 година. Оттогава Либия не може да се усмири. Тази северноафриканска държава страда от хроническа нестабилност, към която се добавят избухващите отново и отново сражения между въоръжени групировки, тежките икономически проблеми и последиците от опустошителните наводнения през миналата есен. По всичко личи, че Русия все по-активно се възползва от това положение, пишат Флориан Фладе и Райко Пинкерт в обществената медия ARD.

Русия явно разширява влиянието си в Либия, става ясно от един вътрешен документ на германското Министерство на външните работи, с който разполагат обществените медии WDR и NDR, част от групата ARD. От документа става ясно, че германското правителство се тревожи заради политическата парализа в Либия, а също така и от „продължаващото да се разширява руско присъствие там“. Изказва се предположението, че страната все по-често се използва като „транспортен разпределител“.

Планове за руска военноморска база в Либия

По-нататък научаваме, че дипломатическата служба на ЕС наскоро е потвърдила „засилените доставки на тежки материали и възможните планове за руска военноморска база“.

Ако наистина изгради своя военноморска база на либийския бряг, Русия без съмнение ще извърши значима стратегическа крачка: това ще бъде второто пристанище за руски бойни кораби в Средиземно море, редом със сирийското пристанище Тартус. При това една такава база географски ще бъде разположена директно до южната граница на НАТО, в държава, която играе ключова роля за насочването на мигрантските потоци към Европа.

Враждуващи фракции

Откакто беше свален Кадафи, в Либия управляват различни фракции. В западната част властта държи едно правителство на „националното единство“ - временен кабинет начело с Абдул Хамид Дбейба, базиран в Триполи. Това правителство получи международно признание и възникна с помощта на ООН. Една от държавите, които активно го подкрепят, е Турция.

В Южна Либия обаче управлява друго правителство начело с Осама Хамад. Този кабинет на „националната стабилност“ със седалище в Тобрук получава подкрепа от така наречената „Либийска национална армия“ на генерал Халифа Хафтар. Той беше сред най-високопоставените военни при Кадафи, после изпадна в немилост, емигрира в САЩ и дори взе американско гражданство.

През 2011 година генерал Хафтар беше една от ключовите фигури в бунта срещу Кадафи и последвалата гражданска война. Навремето съюзник на САЩ, днес той получава подкрепа от Русия. През последните години генералът на няколко пъти беше в Русия, за последно се срещна с Путин през октомври 2023, припомня ARD.

Западни наблюдатели предполагат, че Русия обещава на генерала нова военна подкрепа, срещу което очаква, че ще може да разшири присъствието си в Либия. В случая допълнителна роля сигурно играе и евентуалният достъп до природните богатства на Либия, сред които са златото и петролът. Според документа на германското Външно министерство само контрабандата с либийски петрол годишно носи близо 12,8 милиарда долара.

Руски военен кораб патрулира край бреговете на Либия Снимка: Vadim Savitsky/AP/picture alliance

Либия като врата към Африка

В Либия вече от няколко години действа и руската наемническа армия „Вагнер“. Още тази пролет нейното присъствие в северноафриканската държава ще бъде разширено. С руска помощ генерал Хафтар наскоро изгради нова военна база в централна Либия, а неговите войски вече контролират големи територии в южната част на страната.

Руската армия вече използва няколко летища на либийска територия, които са под контрола на генерал Хафтар. Москва явно използва Либия като гара-разпределителна за транспорта не само на суровини, но и на оръжие – примерно в подкрепа на определени въоръжени групировки в Судан.

След смъртта на Евгени Пригожин, начело на „Вагнер“ застана генерал Андрей Аверянов. Под негово командване в Африка действат наемници, известни там с имената „Експедиционен корпус“ или „Африкански корпус“. Миналата година Аверянов посети няколко африкански държави, в това число и Либия, като разговорите са били посветени на по-нататъшното военно сътрудничество и на съответните споразумения.

Аверянов дълги години работи към руското военно разузнаване ГРУ. Смята се, че той е ръководел печално известното подразделение 29155, за което се подозира, че е вършело атентати и саботажи извън Русия. Сред акциите на 29155 вероятно са опитът за отравяне на един български търговец на оръжие и покушението срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания. Едно ново журналистическо разследване на няколко западни медии посочва подразделение 29155 като предполагаем извършител на редица акустични покушения срещу американски дипломати и шпиони по цял свят, за които се писа под обобщеното наименование „Хавански синдром“.

САЩ се завръщат в региона?

За да се противопостави на руското навлизане в Либия, Държавният департамент на САЩ планира завръщане в тази африканска държава. Американското посолство в Триполи беше затворено през юли 2014 година, след като едно ислямистко терористично нападение срещу американското консулство в Бенгази, източна Либия, отне живота на посланика на САЩ и още трима американци.

В бюджета за 2025 година Държавният департамент предвижда 12,7 милиона долара за откриване на посолството и допълнителни мерки по поддръжката. Аргументите, цитирани от новинарския канал СиЕнЕн, звучат така: „Предвид нарастващото влияние на Русия по южния фланг на НАТО, присъствието на САЩ в Либия е от решаващо значение за опазване на нашите дългосрочни интереси по сигурността."

В отговор на запитване на ARD по тези въпроси, руското посолство в Берлин отговори, че по принцип не коментира „спекулации и слухове в медиите“.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини