От х:

Днес в x:

Откриха в мишка-слон в Танзания

Американски и италиански учени са открили в Танзания рядка, непозната досега на науката мишка-слон, предаде АФП, като се позовава на публикация в списанието по зоология Journal of zoology.

Новият бозайник с големината на малък заек (с тегло около 700 грама) е изненадващо голям за семейството си насекомоядни, уточняват Гален Ратбърн от Академията на науките на Калифорния и италианецът Франческо Роверо от Музея по природознание в Тренте (Италия).


Животното обитава горите в планинския резерват Удзунгва в източно-централната част на Танзания, където живеят само две народностни групи хора върху 300-километров терен. Научното му название е Rhynchocyon udzungwensis. Описания за животното има от преди 126 години, но досега учените не се бяха сблъсквали с него, обясняват двамата зоолози.


Съществуването на животното е установено през 2005 г. с помощта на снимки, направени с автоматична камера, която Роверо е инсталирал в гора в резервата Ндундулу. През март 2006 г. Ратбърн е успял да осъществи към 40 наблюдения и да улови четири екземпляра.

Остромуцунестите мишки-слон са получили наименованието си благодарение на издължената си муцуна, макар че според последните молекулярни анализи това не е единствената им прилика с пахидермалните видове животни.


Фактически те са част от разреда Afrotheriens, който се е появил в Африка преди 100 милиона години и сред чиито съвременни наследници са слоновете. Планините Удзунгва, обявени за национален парк едва през 1990 г., са наречени "Острови Галапагос в Африка" заради изключителните си природни богатства.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини