От х:

Днес в x:

Кърджалийските таланти обраха наградите в националния кръг на конкурсите „Букет”

    Десет първи, шест втори и седем трети места спечелиха кърджалийци на заключителния концерт на конкурсите за любителско творчество „Букет” 2015-2016-та година под мотото „България в усмивките и в културата на етносите и на толерантността".

    В събота в зала „Света София” в Народното събрание се проведе заключителен концерт на конкурсите „Букет".  Той бе открит от съпредседателя на ДПС Мустафа Карадайъ (сегашен лидер на ДПС). На концерта присъстваха още съпредседателите на ДПС Рушен Риза и Четин Казак, евродепутатите Филиз Хюсменова и Илхан Кючюк, народните представители Салиха Емин, Ердинч Хайрула, Станислав Атастасов и Джейхан Ибрямов, областният лидер на ДПС в Кърджали Изет Шабан, кметовете на общините Ардино, Кърджали и Кирково,  гости от цялата страна и Турция.

    На форума изпълненията си представиха над 600 участници, класирани в категориите художествено творчество, съвременен книжовен турски език, автентичен фолклор, изобразително изкуство, инструментални, вокални  и танцови изпълнения. Най-масово участие във всички категории имаше от кърджалийска област. Оценяваше ги компетентно жури, сред които проф. Хикмет Мехмедов, проф. Любомир Гърбев, популярните певици Есил Дюран и Орхан Мурад. Конкурсите “Букет” имат за цел да повишат интереса на младите хора към изкуството и към традициите на етносите в България; да съдействат за утвърждаване на мултикултурализъм и толерантност в обществото и да създават среда за изява и развитие на таланти. Надпреварата се провежда под патронажа на почетния председател на ДПС Ахмед Доган
    Танцовата група към читалище „Огнище” от кърджалийското село Стремци  с танца „Дайре” грабна приза в категория „Танцово изкуство”. Росица Райчева  и Мустафа Идриз,  и двамата от Момчилград спечелиха първите места в категория „Вокални изпълнения”. Есра Мустафа и Еда Юзеир от Кирково се класираха на първо място с емоционалната ода „Татко” (Баба) в категория „Художествено слово”.  

    Останалите първенци от общината са 11-годишната Елиф Махмуд от Джебел (художествено слово), Бахар Тахир от Крумовград (художествено творчество), Синем Али от кирковското село Фотиново, Севги Афузбекир  от крумовградското село Токачка , Синем Муса от момчилградското село Звездел, Юзлем Ибраим от Момчилград (съвременен турски език).

    Подгластници на първенците от областта станаха група „Ачелия” от Крумовград ( танцово изкуство), Ниляй Ердоган (Джебел) и Хатидже Реджеб (Кърджали) в категория „Художествено творчество” и Тюлин Мустафа (Фотиново), Окан Хаджи (Токачка) и Сание Онбашъ (Момчилград) в категория „Съвременен турски език”.

    С трети места се завърнаха детската вокална група „Звънче” към читалище „Родопска искра” от Ардино, група „Кър чичеклери” (Полски цветя) от Кирково в категория „Вокални изпълнения”, Нурфилиз Сабри (Крумовград) в категория „Художествено творчество” и Айсу Шабан (Звездел), Есин Беркант (Звездел), Затие Шабан (Момчилград) и Джемиле Керим (Джебел) в категория „Съвременен книжовен турски език”. За всички призьори бяха предвидени парични награди и грамота. Специални гости на заключителния концерт бяха известните близнаци Хасан и Ибрахим Игнатови, класирали се на второ място в детската евровизия през 2014 г., както и група „Букет” от Кърджали с ръководител Сабиха Местан.

    „Днес ние се намираме в сградата на Народното събрание – най-подходящото място, откъдето могат да се отправят послания. Това е и мястото, което обединява всички български граждани. И ако на нея е изписан националният девиз „Съединението прави силата”, то нашият конкурс прави културния прочит на този девиз. Конкурсите „Букет”  е не само красотата, която се създава от различието, но и обединяването на това различие”, с тези думи се обърна Мустафа Карадайъ към присъстващите в залата. От името на почетния председател на ДПС и патрона на конкурсите „Букет” д-р Ахмед Доган той отправи думи на благодарност към всичките 10 000 участници във второто издание на културната инициатива, като поднесе специални благодарности към най-малките участници.

    Има празна ниша в нашия културен живот, а желанието на участниците за изява е огромно. Нашата цел е да дадем по-голяма публичност на традициите, които се съхраняват и живеят по места, да представим талантите пред по-широка и голяма публика”, заяви главният координатор на конкурсите „Букет” Мукаддес Налбант. Тя изказа искрените си благодарности към патрона на конкурсите „Букет” д-р Ахмед Доган, който винаги е подкрепял, подпомагал и е давал кураж, както и към областните координатори.

    Организаторите на конкурсите „Букет” издадоха двуезичен (български и турски) поетичен сборник „Сини Мъниста” (Mavi Boncuk), в който са публикувани стихотверения на участниците.

    Специален поздравителен адрес до участниците в заключителния национален кръг на конкурсите за любителско творчество „Букет” 2015-2016-та година изпрати Председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева. 

    Гюнер ШЮКРИ 

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини