От х:

Днес в x:

Он-лайн застраховането не може да изхвърли брокерите от пазара

През последната седмица широко беше рекламиран законопроект, който би позволил он-лайн застраховането и отпадането на необходимостта от застрахователни брокери. Представяме ви семейство Гергана и Георги Налбантови. Те са застрахователни брокери в голям град и са на пазара от много години.

Ще отпадне ли нуждата от застрахователни брокери ако се узакони он-лайн застраховането?

​В условията на информационните технологии, формата на он – лайн застраховането ще се развива постепенно, така както е в САЩ и Европа. Така стоят условията в много други сфери на пазара – он-лайн продажбата на самолетни билети, он-лайн търговията с дрехи и всякакви други стоки. Въпреки това посредници между търговците и производителите има и не се забелязва някаква съществена разлика между цените в магазините и тези в Интернет.

По думите на Делян Добрев он-лайн застраховането ще доведе до отпадането на на посредничеството на брокерите, застрахователната услуга ще поевтинее и ще компенсира цената на винетките.

Думите на екс министъра и настоящ депутат звучат като нападките от времето на Жан Виденов, когато всички търговци бяха спекуланти. Те напомнят и на нападките срещу лекари и учители. В една демокрация най-малко политиците трябва да противопоставят различни професии или слоеве от населението. Те са тези, които трябва да коват законите за свободно развитие на бизнеса при един балансиран пазар.

Защо е нужен застрахователният брокер на застрахователния пазар?

Защо от 2000 г, той е на пазара? В кодекса за застраховане ясно са посочени неговите функции, задачи и отговорности. Оттогава насам неговият дял по събрани застрахователни премии расте. Това е и първото доказателство, че той е важен фактор на застрахователния пазар. Изключването на застрахователния брокер от този пазар не трябва да става по административен път, каквито опити се правят в момента. Нека оставим пазарът да покаже дали е необходим.

Да, но не е ли по-лесно един клиент да отиде директно в застрахователна компания?

Застрахователните полици са вид договор между две страни – застраховател и застрахован. Когато подписваме договор, различен от застрахователна полица, ние търсим посредничеството на адвокат. В случая със застрахователните полици се търси застрахователен брокер.

И клиентите могат изцяло да им се доверяват както на адвокатите?

Да. Добрият брокер е много добре запознат както с пазара на застрахователни услуги, така и с условията на застрахователните полици. Доверието в този посредник расте, защото клиентите му се чувстват и уверени, че ще получат най-доброто за себе си от предлаганите продукти на застрахователния пазар.

Застрахователният брокер участва ли при регистрирането на щети?

Задължително и освен това той е длъжен да съдейства на клиента да получи своевременно и в пълен размер полагащо му се обезщетение.

До тук сме наясно, че застрахователният брокер предлага най-добрата услуга и съдейства на клиентите в случай на застрахователно събитие. Каква друга роля изпълнява?

Той може да запознае клиентът с различните услуги, да ги сравни и да предложи различни решения. Разяснява правата и задълженията на застрахования при настъпване на застрахователно събитие или щети.

Следи за вноски и падежи на сключените чрез него полици, а добрият брокер и уведомява своевременно клиента си.

Застрахователният брокер променя пазарната среда на застрахователния пазар чрез своята активна дейност на търсене и намиране на подходящия застрахователен продукт.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини