От х:

Днес в x:

$10 000 такса, за да минеш "легално" браздата на България

10 000 долара е таксата, която мигрант трябва да плати, за да мине българската бразда. Заради затегнатия физически контрол по границата каналджии в турско начислявали такса риск, удвояваща, дори утрояваща обичайната сума, споделят пред "Монитор" запознати с каналджийския бизнес.

Променило се и плащането, като вече не се приемали турски лири, а само валута, за предпочитане долари. По цели 10 000 долара на човек платили трима иракски граждани за транспорт до Германия и германски документи за самоличност.

Иракчаните били натоварени в автобус на редовна транспортна линия от Турция за Германия, с преминаване през София. При извършената паспортна проверка на митнически пункт Капитан Андреево обаче нашите граничари се усъмнили в предоставените паспорти, които при последвалата проверка се оказали с неистински визови германски стикери.

Иракчаните обяснили, че ментетата са им били продадени от лице в град Истанбул, което им гарантирало безпрепятствено преминаване на европейските граници. Освен че изгорели с доларите, на иракчаните е повдигнато и обвинение за съзнателно използване на неистински или преправен документ, за което се предвижда до 3 години затвор.

На 16 октомври в друг автобус, пътуващ по линията Истанбул-София, са задържани още двама иракчани. Единият от тях представил шведски паспорт, който на всичкото отгоре се оказал истински. Бил купен от Истанбул за 700 долара. Вторият иракски граждани е привлечен като обвиняем за трафик, след като по думите на "шведа" именно той продал паспорта. За каналджията обвинението е за трафик, като го грози наказание от 1 до 6 години затвор.

В същото време тарифата за влизане с влак е 500 долара на човек. Само за ден цели 9 души бяха спипани на гарата на "Капитан Андреево" скрити под вагоните на влакови композиции, непосредствено над колелата на трена.

Двама афганистанци рискували дори да възседнат бутилките с въздух за въздушните спирачки на колелата, рискувайки всеки момент да паднат на релсите пред тях. Самоубийците са заловени на 17 октомври в късния следобед при рутинна проверка на товарен влак пътуващ от Турция за България.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини