От х:

Днес в x:

Мая Манолова стана омбудсман при засилени мерки за сигурност

20-ина протестиращи посрещнаха встъпването в длъжност нановия обществен защитник Мая Манолова. Те носеха плакати с надпис „Омбудсрам" и скандираха „Кой гласува, кой" под прозорците на омбудсмана.

Заради събралите се недоволни граждани официалното встъпване в длъжност на Манолова протече при засилени мерки за сигурност. Гости на церемонията бяха председателят на ВАС Георги Колев, неправителствени организации и граждани. Присъстваха и представители на Българската православна църква.

Досегашният омбудсман Константин Пенчев изтъкна, че вече 10 години той и предшественикът му Гиньо Ганевсе опитвали да докажат, че има смисъл от институцията на обществен защитник. Има нужда от институцията на омбудсмана, тъй като именно тази институция е призвана да защитава правата на гражданите.

Въпреки тържествения ден Константин Певчев направи признанието, че институцията е бедна. 
Сградата на обществения защитник е под наем и отнема голяма част от средствата на институцията. Орязан е и бюджетът на омбудсмана.

Големият капитал на институцията на омбудсмана обаче, по мнението на Пенчев, са служителите: "Те са мисионери", изтъкна той.

С красив букет цветя Константин Певчев посрещна новия обществен защитник. Мая Манолова сподели, че за нея е чест да бъде третият омбудмсан. Институцията вече не е в детските си обувки, доволна е тя.

Манолова заяви, че си дава сметка за отговорностите, които стоят пред нея. Обществото ни днес има нужда от още един сензор, смята Манолова.

"Ще водя и ще печеля битката на гражданина срещу бездушието на администрацията и несправедливостта", закани се новият омбудсман.

Тя връчи плакет на Константин Пенчев за досегашната му дейност и обяви: „За мен е чест да бъда ваш наследник".

След официалните изявления бе отслужен водосвет.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини