От х:

Днес в x:

Бахри Юмер, един от доайените на градоначалниците в България

Градоначалникът Бахри Юмер е отново кандидат за кмет на Джебел за шести пореден мандат . Единици са политическите  сили в страната  издигали свой претендент за градоначалник толкова продължително. И мюсюлмани и християни в Джебел смятат , че той е най успешния кмет и заслужава да бъде подкрепен за  шести пореден път. Те твърдят, че се броят на пръсти общините в страната, където хората да желаят градоначалника им да управлява двадесет и четири години без прекъсване.

 Това, че съм отново кандидат за кмет много ме задължава. Това е голямо доверие от страна на жителите на общината. Ще се старая да го оправдая, споделя Бахри Юмер.

 Подкрепата на мюсюлмани и християни се обяснява и с това, че Бахри Юмер е вярващ човек.Той пази вярата си, но уважава религиите на другите.Кметът намери пари за ремонт на джамията , църквата  тюрбето. Сам е дежурял до църковната ограда, когато местен пияница осквернявал кръстовете. Накрая виновника бил заловен и посегателствата престанали.

Ние помним какво направи за нашето вероизповедание кмета. Затова го подкрепяме,споделят местните християни.

  Бахри Юмер е роден през 1956 г. в село Папрат в многодетно семейство. На 16 години остава сирак. Баща му умира при трудова злополука. Помага на майка си, като се грижи за по малките си сестри. Завършва  селскостопанския техникум в Джебел. Следва в учителския институт в Кърджали математика и физика. Дипломира се като магистър по турска филология в Шумен.

 Близките му винаги са го  подкрепяли в дейността му като кмет и лидер на областния съвет на ДПС. Радвам се, че  деца ми са посветени на знанието.Това което се стремя е да ги науча  да казват и истината и да не се плашат от работа, споделя Бахри Юмер.

 Повратна точка в живота му е т.нар.”Голяма екскурзия”. Като мнозина джебелчани и той  хваща пътя за Капъ куле. На границата се ражда дъщеря му. Границата се затваря и е принуден да се върне. Захваща се с политика. На 8 януари 1990 г.на улица “Юмер Лютфи”№8 в Кърджали тайно се създава окръжната организация на  ДПС. Бахри Юмер е един от учредителите. Той е човекът осигурил квартирата за учредителната сбирка. Къщата е на баджанака му. Бахри живее в нея временно след като се връща от Капъ куле. Участниците в събранието го предлагат за председател. Счита се за твърде млад. Избран е за зам.-председател. Веднага тръгва за Джебел за да създаде общинска структура на ДПС. Предлагат го за зам.председател на ЦС на партията. Пак си прави самоотвод. Въпреки това с Ахмед Доган обикалят страната. За 5 месеца участва в 273 събрания. Подготвя партията за първите свободни избори. Той е един от авторите на писмо до тогавашния президент Петър Младенов за освобождаване на политическите затворници и преди всичко на българските турци, арестувани по т.нар. “Възродителен процес”. Участва в гладните стачки в Кърджали с искане за регистрация на ДПС като партия.

 Авторитетът му нараства. Печели безпроблемно битката за депутат във Великото народно събрание. Изборът е мажоритарен. Състезава се с известния наш историк Ахмед Садулов, който представлява БСП. Във ВНС е член на комисията по икономическата и политическа криза. Става зам.-председател на комисията за младежта ,спорта и туризма. Той е депутат и в 36- тото Народно събрание. Тогава е член на комисията по околна среда.

 След два мандата в парламента става учител в с.Слънчоглед, Джебелско. Бях класен ръководител и чувствах,че децата имат нужда от мен,споделя кметът.

Членовете на ДПС в общината го предлагат за свой лидер и го избират.

 Като председател на ОбС на ДПС Бахри Юмер настоява 19 май, денят в който през 1989 г. джебелчани протестират срещу “Възродителния процес”, да стане Ден на Джебел. Общинският съвет гласува в подкрепа. Митингите срещу Тодор Живков и тоталитарната система тръгнаха от Джебел. Това е събитие със значимостта на Пражките протести, смята Бахри Юмер.

 През 1995 г. е номиниран за кандидат за кмет от ДПС. Печели изборите с 85 на сто от гласовете на избирателите.

 Като влязох в общината веднага събрах екипа. Поисках им до три дни да ми представят пълна информация. Оказа се че сме на червено с  2,5 млн. лв. при 4 млн.лева бюджет,спомня си за първите дни на своето кметуване Бахри Юмер. Той ипотекира общински жилищен блок, но успява да плати закъснелите с два месеца заплати на учители, медицински работници и общински служители.

 За него най-тежка беше  1996 г. Поради обезценяването на българския лев заплатите на хората с е равняваха на половин торба брашно, споделя Бахри Юмер.Той се грабва и отива в Турция. Заедно с други представители на ДПС имат срещи в Търговско-промишлената палата и с валията на Бурса. Докарват 30 тира с брашно.5 от тях са за Джебел. На човек се падат по 7 кг. С остатъка правили банички и кифли за училища и детски градини.

  Не се плаши от сблъсък, когато е в интерес на хората. Бе един от малкото кметове които възстанаха срещу управлението на Иван Костов. Той обвини Командира , че умишлено е фалирана фирма “Джебел Басма Сервиз 4 Ю”. Бахри Юмер смята, че се прави етническо прочистване с икономически лостове.

  Активът на ДПС в Кърджалийско оценява неговите качества. Затова е избран за областен лидер на Движението за права и свободи. Под негово ръководство партията печели през 2003 г. всичките седем общини в областта.И така е до днес.

  Питан за формулата на успеха отговаря лаконично:”Ходим от врата на врата. Затова в Кърджалийско избирателната активност е най висока”.

 Избират Бахри Юмер,защото той е грижовен стопанин на Джебел. Отвори районно управление след преки контакти с Министерството на вътрешните работи.  Авторитетът му помага и за създаване на пожарна в Джебел. Преди чакахме машина от Момчилград. За да дойде обаче и трябваше време. Гасили сме пожари, чакайки огнеборците. Сега проблем няма. Даже използваме високопроходимата техника да теглим закъсали коли през зимата, казва още Бахри Юмер.

 Приоритет му е инфраструктурата. През последните мандати е направил много. Преди влизането в ЕС ползва  държавните  и предпресъденителни фондове. Прави корекция на градското дере в район “Топливо” и централната част на Джебел. Благоустроява улиците в кв.”Брягово” и в кв.”Изгрев”. Асфалтира се пътя Джебел - Рогозче в разклонението му за село Казаците. Прави реконструкция на пътя Джебел - Кирково в отклонението му за селата Ридино и Козица.

 Осъществява допълнително водоснабдяване и водохващане от река Казаците.

Само за последните две години и само от еврофондове е привлякъл близо 15 млн.лева за инфраструктура.Приоритетите му са няколко:общинските пътища,енергийната ефективност,туризма.Преборва се за 1 млн.за подобряването на енергийната ефективност на СОУ”Хр.Ботев”,подобрява и доизгражда спортния център на Джебел,реконструира и рехабилитира пътните артерии: Джебел-Рогозче-Телчарка-Воденичарско;Джебел-Воденичарско-Търновци;Джебел-Рогозче-Душинково-Полянец-мах.Китка;Джебел-Чакалци-Слънчоглед;Граница-Загорско-Садовица.Привлечените средства са над 10 млн.лева.С два милиона осъществява мечтата си Джебел да има реконструирани улици,подменени водопроводни и канализационни тръби.Изгражда туристически център.Привлича средства по 19 постановление на Министерски съвет и изцяло обновява сградата на общината.

За новия мандат се работи за енергийната ефективност по т.нар.зелени проекти.Мечтата на Бахри Юмер е превръщането на града в курортно селище.Първата стъпка е направена.Министерството на околната среда и водите представя за безвъзмездно ползване на общината минералният извор.Работи се и по превръщане на крепостта Устра в основна туристическа атракция,като ще се социализират и тракийската крепост и гробници в близост до нея.

  Според зам.кметът Хюсеин Мустафа, градоначалникът Бахри Юмер умее да работи в екип и да привлича капиталовложения.Той е непрекъснато сред хората и знае техните потребности.Това обяснява политическото му дълголетие.

Затова гласувайте с номер 2 в интегралната бюлетина, призовават съмишлениците и приятелите на Бахри Юмер.

Георги Кулов

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Реализирани проекти със средства от ЕС – 2012 -2014 г.в община Джебел

ПРОЕКТ: «Повишаване на енергийната ефективност на сградата на СОУ»Христо Ботев», гр.Джебел», рег.номер на договора(ОТ ИПП): BG161PO001/4.1-03/2010/043, рег.номер на договора (ОТ ИСУН): BG161PO001-4.1.03-0069- C0001, рег.номер на проектното предложение (ОТ ИСУН): BG161PO001-4.1.03-0069, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма Регионално развитие” 2007-2013 г., Приоритетна ос 4 „Местно развитие и сътрудничество”, Операция 4.1 „Дребномащабни местни инвестиции”, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/4.1-03/2010 „Подкрепа за прилагане на мерки за енергийна ефективност в общинската образователна инфраструктура на 178  малки общини”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие

     

Финансиращ орган: МРРБ, ОП"РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ";
Водеща организация/партньор: община Джебел;
Цел на проекта: Да съдейства за подобряване на достъпността, ефективността и качеството на образованието чрез осигуряване на общинска образователна инфраструктура с високо ниво на енергийна ефективност, допринасяща за устойчиво и интегрирано местно развитие посредством извършването на строително – ремонти дейности за подобряване на енергоефективността на сградния фонд на СОУ „Христо Ботев”, гр. Джебел;

      4. Реализираните енергоефективни мерки са:

          1. подменена дограма – 2 534 кв.м..

          2. топлоизолирани стени – 2 224 кв.м.

          3. топлоизолиран покрив – 5 584 кв.м..

          След въвеждане на енергоспестяващи мерки, групирани в пакет, съвместното им действие ще допренесе за намаляване на специфичния разход на енергия на 45,5 kWh/m2 и общо намаление на енергийните разходи от 606,801 MWh/год. на 401,008 MWh/год., което е спестяване 63,11%.

          След прилагане на пакета ЕСМ, необходимата мощност за покриване на отоплителния товар е 423 kW.

          Икономията на енергия от обновяване на сградата на СОУ «Христо Ботев» ще бъде 686 122 кWh или 686,122 MWh/средногодишно. 

          След реализиране на мерките сградата ще притежава клас на енергопотребление „С”.

          В съответствие с Чл. 17, ал. 2, т. 2 от Наредба № РД-16-1057 от 10.12.2009г. след внедряване на предвидените енергоспестяващи мерки сградата може да получи сертификат за енергийна ефективност категория „А”.

          Вредните емисии в атмосферата ще бъдат намалени с 234,72 t  СО2 годишно спрямо нормализирания разход на гориво.

Обща стойност на проекта: 1 077 528.26 лева, в т.ч. процент на собствено участие – 15 %;
Времетраене на проекта: 17 месеца

ПРОЕКТ: „Подобряване на условията за живот в община Джебел чрез достъп на населението до услуги свързани със свободно време и спорт и подобряване на пътната инфраструктура”, в изпълнение на договор № 09/321/00924 от 22.07.2011г., сключен между Държавен фонд „Земеделие” и Община Джебел., който се осъществи с безвъзмездна финансова помощ по мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г., подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони

              Проекта включва реализация на обектите:

                1.1. „Подобряване и доизгражане на спортен център – гр. Джебел”

                1.2. Реконструкция и рехабилитация на общински пътища:

              - KRZ 2061 – /ІІІ – 508, Джебел Рогозче/ – Телчарка – Воденичарско

              - KRZ  3074 – /KRZ  2061, Джебел – Воденичарско/ – Търновци

Финансиращ орган: ДФ”Земеделие”, ОП"РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ 2007-2013 г.”;
Водеща организация/партньор: община Джебел;
Цел на проекта: Подобряване условията на живот, чрез рехабилитация на общ.пътища за селата Воденичарско, Търновци, изграждане на спортен център гр.Джебел;

      4. Основни дейности на проекта: Рехабилитирана общинска пътна мрежа с дължина 5,486 км, подобрен и доизграден спортен център гр.Джебел

Обща стойност на проекта: 5 611 586  лева;
Времетраене на проекта: 36 месеца

    ПРОЕКТ: „Реконструкция и изграждане на улична мрежа, тротоари и улично осветление в град Джебел”, финансиран по Договор за безвъзмездна финансова помощ № 09/322/00490 от 28.06.2011г по Програмата за развитие на селките райони 2007-2013 г. - мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места”, съфинансиран от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР)

Финансиращ орган: ДФ”Земеделие”, ОП"РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ 2007-2013 г.”;
Водеща организация/партньор: община Джебел;
Цел на проекта: Подобряване условията на живот, чрез подобряване състоянието на уличната мрежа;
Основни дейности на проекта: рехабилитирани улици с обща дължина 5,285 км; рехабилитирани площади и тротоари с обща площ 9825 кв.м.
Обща стойност на проекта: 1 946 864 лева;
Времетраене на проекта: 36 месеца

    ПРОЕКТ: „Изграждане на посетителски туристически център и допълнителни атракции в УПИ XV - 427, гр. ДЖЕБЕЛ (ПИ с идентификатор 20746.502.1530)” в, в изпълнение на договор № 09/313/00070 от 06.07.2012г., сключен между  ДФ"Земеделие" и община Джебел, който се осъществи с безвъзмездна финансова помощ по ОП” РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ 2007-2013 Г.”, мярка 313 „Насърчаване на туристическите дейности” подкрепена от „Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони -  Европа инвестира в селските райони”

Финансиращ орган: ДФ”Земеделие”, ОП"РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ 2007-2013 г.”;
Водеща организация/партньор: община Джебел;
Цел на проекта: Подобряване на качеството на живот в община Джебел, чрез развиване на туристически дейности, създаващи доходи извън земеделския сектор за населението;

      4. Основни дейности на проекта: Изграден туристически посетителски център;  като е облагородено околното пространство на терена, на който е разположен туристическия център - изпълнена е вертикална планировка;  поставени са пейки, на които да могат да почиват посетителите

Обща стойност на проекта: 270 556  лева;
Времетраене на проекта: 24 месеца

    2015 г. – завършени проекти:

    ПРОЕКТ: „РЕКОНСТРУКЦИЯ И ОСНОВЕН РЕМОНТ НА ПЪТИЩА ОТ ОБЩИНСКА ИНФРАСТРУКТУРА НА ОБЩИНА ДЖЕБЕЛ”, в изпълнение на договор № 09/321/01549 от 10.12.2013г., сключен между Държавен фонд „Земеделие” и Община Джебел., който се осъществи с безвъзмездна финансова помощ по мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г., подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони

              Проекта включва реализация на обектите:

                    - Реконструкция на общински път KRZ 2062 / III -508, Джебел- Рогозче/ Рогозче – Душинково – Полянец - мах. Китка в участък от км. 0+000 до км. 4+069,82; км. 5+330 до км 5+662,48; км.5+815 до км. 7+375,44;

                    - Реконструкция на общински път KRZ 1060 /ІІІ – 508/ Джебел- Чакалци- Слънчоглед - Граница общ.(Джебел-Момчилград) – Загорско – Садовица в участък 0+810 до км. 5+945,82;

Финансиращ орган: ДФ”Земеделие”, ОП"РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ 2007-2013 г.”;
Водеща организация/партньор: община Джебел;
Цел на проекта: Повишаване на инвестиционната привлекателност на община Джебел; Подобряване на достъпа до основни услуги на населението, чрез подобряване на физическото състояние на инженерната инфраструктура и междуселищна свързаност; Засилване на регионалната свързаност, чрез подобрена пътната инфраструктура; Подобряване условията на живот, чрез рехабилитация на общ.пътища за селата Душинково, Полянец, Слънчоглед, Чакалци, Подвръх.

      4. Основни дейности на проекта: рехабилитирана общинска пътна мрежа с дължина 11,099 км

5.Обща стойност на проекта: 5 352 660,09  лева;

Времетраене на проекта: 21 месеца

         Реализирани проекти по ПМС № 19 от 2014 година:

„Пристройка, преустройство и надстройка на административна сграда в гр.Джебел, ул.”Еделвайс” № 19”.

              С изпълнението на проекта се осигуриха оптимални условия на труд и качествено, ,удобно и своевременно обслужване на гражданите.

               2. „Благоустрояване на улици в кв.”Прогрес” – кв. 68, 70, в кв. 65, с о.т. 395-43-45-48-49-50”, гр.Джебел”  и  3. „Благоустрояване на кв.57, части от квартали 25, 53, 54 и 56 и част от градско, дере в район "Топливо"(кв.23) до ж.бл. "Младост - 4"(кв.57), гр.Джебел: Изгради се нова водопроводна система от ПЕВП тръби ф63 мм в кв. 65, кв.68 и кв.70 – с дължина 641 м; и нова улична канализация в кв. 65 – с дължина 190 м; изпълни се нова улична мрежа с площ 5552 кв.м.; изградиха се детска площадка, кът за отдих, подобриха се значително условията за безопасност на движението в кварталите.

        Успешно се решават проблемите на малките населени места в областта на техническата инфраструктура – приоритетно изграждане на водоснабдителни мрежи на неводоснабдените селища. Със средства отпуснати от ПУДООС се водоснабдиха махали на с.Папрат и с.Мишевско. Завършва се и водоснабдяването на долната махала на с.Устрен, като се създават условия за подобряване водоснабдеността на населението на селото през летния период, когато за жителите на горната махала има сезонен недостиг.

        Проект, т.н.”зелен проект”: „Прилагане на мерки за енергийна ефективност в общинска културно-образователна инфраструктура в Община Джебел” в рамките на Първа ос на Национална схема за зелени инвестиции на Национален доверителен Екофонд. Финансирането се осигурява от Инвестиционна програма за климата.

        Проекта се реализира въз основа на договор за финансиране сключен на 14.09.2015 г. между НАЦИОНАЛЕН ДОВЕРИТЕЛЕН ЕКОФОНД(НДЕФ) и община Джебел на максимална стойност 517 429,94 лева, в т.ч.: максимална стойност на финансиране от НДЕФ – 439 815,45 лева, а останалата част – собствен принос на община Джебел.

        Съгласно сключения договор се предвижда прилагане на мерки за енергийна ефективност в сградата на Целодневна детска градина”Изгрев”, гр.Джебел, Обединено детско заведение”Щастливо детство”, гр.Джебел и Народно читалище”Христо Смирненски”, гр.Джебел – частична подмяна на дограма, полагане на топлоизолационна система на външни стени, топлоизолация на покрив, ремонти на отоплителна инсталация, подмяна на електрически осветителни тела с енергоефективни лампи.

  С реализацията на мерките за саниране на сградите на ОДЗ „Щастливо детство”, ЦДГ „Изгрев” и НЧ „Христо Смирненски” се цели превръщането им в енергийно ефективни общински сгради.

   Община Джебел си е поставила следните цели:

Намаляване на потреблението на енергия (електро и топлоенергия) и подобряване на енергийната ефективност на сградите;
Подобряване качеството на енергийната система в детските градини и читалището и постигане на социален ефект за децата и родителите, ползващи услугите на детските заведения и групите по интереси в читалището;
Намаляване преките разходи за енергия на детските градини и читалището и реализиране на финансови икономии в резултат от изпълнените проектни дейности;
Допринасяне за опазване на околната среда чрез намаляване на отделяните емисии СО2 в атмосферата.

          Проекта е в процес на изпълнение. Строителството стартира на 01.09.2015 г., като се очаква то да приключи в срок не – късно от 30.11.2015 г.

         

          Работи се усилено за използване на местните природни, архитектурни, и културно – исторически паметници за подем в социално – икономическото развитие.

         Интерес представлява СРЕДНОВЕКОВНАТА КРЕПОСТ „УСТРА” (Х в.),

село Устрен, Община Джебел, Област Кърджали.

Крепостта се намира в Устренския рид на Западните Родопи в подножието на вр. Устрен (1015 м).  Разположена е върху продълговат скалист връх и заема площ от 1 286 кв. м. Дължината на цялата крепостна стена е 113 м, а запазената височина на стените е до 10 м. Разкрити са основите на жилищни помещения, водохранилища и складове за храна. Крепостта е проучвана през периода 1971-1973 година.

Наблизо са останките от тракийска крепост със същото име - Устра, от която са останали крепостни стени високи до 2 м. Построена е най-вероятно през ХІІ-Х век пр.н.е.      

В близост, по долината на малка рекичка са запазени две тракийски куполни гробници. Съществува хипотеза, че тук е била столицата на тракийското племе одриси.

          Крепостта е разположена в район със значими културни и природни ценности и притежава висок потенциал за социализация като обект на културния туризъм.

            Усилията на общинското ръководство са насочени към социализация на крепостта главно в следните направления: теренно археологическо проучване, актуализиране на статута на обекта по ЗКН, прединвестиционни проучвания за консервация, реставрация, експониране. Разчитаме на съдействието и помощта на Правителството и съответните държавни органи за финансиране на планираните дейности, с дълбокото убеждение, че това ще даде значителен тласък на туризма и икономическата инфраструктура на общината.

           С Решение N 43 от 8.02.2011г. Министъра на околната среда и водите предостави за срок 25 години безвъзмездно за управление и ползване находището на минерална вода, изключителна държавна собственост - № 23 от Приложение № 2 на Закона за водите „Джебел”, гр.Джебел, Община Джебел, област Кърджали, включително водовземното  съоръжение – сондаж № 3.  Със заповед № РД – 729/ 10.10.2011 г. на Министъра на околната среда и водите са утвърдени експлоатационните ресурси и технически възможния дебит на сондаж № 3 от находище на минерална вода «Джебел» - 6,58 л/сек. Разполагаме с протоколи и сертификати с номера W 188 а и  W 188 b за получените резултати от проведения радиологичен контрол на минералната вода,, предоставен ни от МЗ НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ПО РАДИОБИОЛОГИЯ И РАДИАЦИОННА ЗАЩИТА, според които водата отговаря на съответните стандарти.

          Със заповед № 770/ 11.10.2012 г. на Министъра на околната среда и водите е определена Санитарно – охранителната зона на водоизточника – находище на минерална вода „Джебел”, гр.Джебел, община Джебел, област Кърджали. Одобрена от Общинския съвет Джебел е тарифа за таксата за водовземане за минералната вода от находище „Джебел”, Решение № 427/ 2011 година. Предоставена ни е балнеоложка оценка на находището.

         Изработен е инвестиционен проект за довеждащ водопровод до гр.Джебел с оглед захранване на бъдещи консуматори от гр.Джебел и други с намерение за ползването и по реда на Закона за водите.

        

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини