От х:

Днес в x:

Отец Боян Саръев: Папата действа популистки с бежанците

Все някой трябва да напише декларацията за бежанците – дали ще е митрополит Николай или някой друг, няма значение. Въпросът е, че тя е одобрена единодушно от Светия синод и е позицията на православното християнство в България. Това заяви в коментар за позицията на Църквата относно бежанците отец Боян Саръев.

Саръев изобщо не се съгласи с коментарите, че позицията е погрешна. Трябва да има отговорно отношение, а не само повик на сърцето, каза Саръев пред Нова телевизия. Едно е да кажеш да отвориш сърцето си, друго е да го направиш. Не знам папата колко бежанци е приел – едно семейство, което е популизъм, добави Саръев, визирайки и позицията на римокатолическия глава.

Църквата не може да нахрани всички гладни и жадни – това трябва да го направи държавата, която прибира милиарди левове данъци, подчерта Саръев. Православната църква съществува повече от 1100 години – тя идва от вековете и отива във вековете, каза отецът. И подчерта, че е възможно България като държава на православни българи да изчезне заради промяната на демографската картина с идването на бежанци и мигранти, изповядващи исляма.

Ислямът представлява опасност като религия не само за нас, а за целия свят – това е религия, която иска да се разпространи и да владее целия святМюсюлмани от много години живеят в Европа и си остават капсулирани в анклави – подбудите им са религиозни, не социални, сигурен е отец Саръев. Мюсюлманите ползват само материалното благополучие, което предоставя Европа и нищо друго, подчерта отецът.

Допускам, че бежанската вълна е организирана с цел. Трудно е да се каже от кого. Това е кръстоносен поход, само че с обратен знак, каза още Саръев.

Не мисля, че Иво Инджев е еталон, добави отец Саръев, коментирайки думите на журналиста, че с позицията си за бежанците БПЦ тласка българите към католицизма. Отецът изтъкна, че Църквата е водила българския народ по пътя му към независима държава още от турското робство насам. Православната църква мисли държавнически – след като през XIX век католическата църква не успя да се наложи в България, едва ли сега ще може, заяви Саръев.

Църквата ще помага на бежанците, доколкото може, но може те да не искат помощ, защото са мюсюлмани, продължи отецът. И добави, че в мюсюлманските семейства редовно имало по 10-15 деца, но след забележка на водещите, че това едва ли е така, Саръев се съгласи, че нямало нужда да се броят децата, но е ясно, че са доста и са бъдеща основа на исляма.

* Отец Боян Саръев е роден в семейство на мюсюлмани, но приема православното християнство. Племенникът на отец Саръев - Николай, е един от загиналите при атаката срещу българската база в Кербала, а след случая отецът се закани да съди България, която жертва свои военни в защита на американските интереси.

 

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини