От х:

Днес в x:

30 000 бойци са се присъединили към "Ислямска държава" от 2011 година

По данни на американското разузнаване, от 2011 година насам около 30 000 души са заминали за Ирак и Сирия,за да се присъединят към терористичната групировка "Ислямска държава", която настъпва в Близкия изток, въпреки операцията срещу нея.

Това съобщава New York Times, като цитира анонимни източници.

Сред тях има и много бойци от Запада, като има дани и за 250 американци, два пъти повече от очакваните досега, което дава поводи за допълнителни тревоги.

Многократно и преди бяха изнасяни данни, че много от заминаващите, за да се влеят в редиците на джихадистите, са от западни държави, новоприели исляма радикализирани западняци или деца на имигранти араби, живели в западни държави, граждани на страни-членки на ОНД и други. Групировката активно чрез пропаганда и безплатни придобивки набира и привлича съмишленици и сред по-бедните слове на населението, хора, които са отчаяни от невъзможността да се впишат в обществото.

Американската армия отнесе много критики за подценяването дейността на групировката, както и фактът, че обучавани от нея бойци след това са продавали оръжието си на джихадисти.

Очаква се по време на заседанията на Генералната асамблея на ООН следващата седмица американският президент Барак Обама да обсъди със световните лидери основно темата за екстремизма.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини