От х:

Днес в x:

Училищният звънец ще удари в 2500 училища

Днес е 15 септември - първият учебен ден за всички ученици в държавни и общински училища в България. Техният брой е почти 758 хиляди, а близо 65 хиляди от тях са първокласниците.

Общо 2564 училища в страната отворят врати днес, за да посрещнат децата. Само 57 училища не са се справили с летните ремонти навреме и ремонтните дейности там ще продължат след първия звънец и ще се следи това да не пречи на учебния процес, увери министърът на образованието Тодор Танев вчера. 

Около 56 хиляди са учениците, които са записани за тази учебна година извън редовната дневна форма на обучение - например във вечерна или в самостоятелна форма. Скорошни проверки на Министерството на образованието и на регионалните образователни инспекции в 16 училища показаха, че точно в тези форми се записват най-много фиктивни ученици, за да се усвояват държавните субсидии, полагащи се за всеки учащ. Министерството обеща да прави редовни и внезапни проверки и призова да се подават сигнали срещу подобни практики.

През новата учебна година учениците ще имат четири ваканции - есенна, коледна, зимна и пролетна. Ще си почиват и в дните, когато зрелостниците полагат задължителните матури по български език и литература и по предмет по избор. Вижте целия график на ваканциите в "Дневник".

Министър Тодор Танев ще присъства тази сутрин на тържествата за откриването на новата учебна година в Първа английска езикова гимназия в София, и малко по-късно - в Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии "Проф. д-р Георги Павлов".

Заместник-министър Ваня Кастрева ще открие годината в Основно училище в село Герман и във 2. СОУ "Акад. Емилиян Станев", а заместник министър Николай Денков ще бъде в Националната спортна академия. Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин ще присъства на откриването на учебната година в НУ "Станислав Доспевски" в Самоков. Министрите на здравеопазването и на спорта Петър Москов и Красен Кралев пък ще участват днес в дискусия, посветена на здравето на учениците.

Гост на МОН днес и утре е държавният секретар по образованието, научните изследвания и иновациите на Швейцария Мауро Дел`Амброджо, който също ще присъства на церемонията в професионалната гимназия. Той е тук, за да даде идеи и да проследи старта на пилотните програми по дуално обучение в хранително-вкусовия техникум в София и Професионалната гимназия в Казанлък.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини