От х:

Днес в x:

Саудитска Арабия обяви, че е приела 2.5 млн. сирийци

Саудитска Арабия заяви, че е приела около 2,5 милиона сирийци от началото на гражданската война в Сирия.

Това е първата саудитска официална реакция на призивите към богатите на петрол държави в Персийския залив да приемат част от бягащите сирийци, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Саудитската агенция СПА цитира източник от външното министерство, че кралството не смята приетите сирийци за бежанци и не ги настанява в лагери, за да гарантира тяхното достойнство и сигурност. Те могат да се движат свободно и хиляди са избрали да получат право на престой, работа, образование и безплатно здравеопазване, посочва СПА.

В съобщението се уточнява, че Саудитска Арабия досега не е правила изявления по въпроса, защото не иска да се хвали с усилията си или да се опитва да привлече медийното внимание.

Свещеник от Рио приюти десетки сирийци в католически храм

Папа Франциск настоя всяка енория в Европа да подслони едно семейство сирийски бежанци, но в Бразилия един католически свещеник се занимава с това вече цяла година - приютил е десетки и дори учи арабски, за да общува с тях, предаде Франс прес.

Отец Алекс Коелю е събрал над 30 бежанци от Сирия, главно мюсюлмани, в енорийската управа край храма "Св. Йоан Кръстител" в Рио де Жанейро.

Споразумение с неправителствената организация "Каритас" и дарения от паството му осигуряват за бежанците храна и подслон поне за три месеца. Те могат да започнат да учат португалски и да потърсят работа.

"Тук е параклисът, но ако пожелаят, те могат да идват и да четат там Корана", заявява духовникът пред АФП и показва постройка в двора на черквата, където живеят днес 9 сирийски младежи.

С над 2000 сирийски бежанци Бразилия е приела най-много хора от Сирия сред всички латиноамерикански държави, откакто е започнала гражданската война в близкоизточната страна през 2011 г. От две години в Бразилия за сирийците са предвидени и смекчени имиграционни процедури

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини