От х:

Днес в x:

СДС иска номерата на партиите в бюлетината да започват от 101

Зам.-председателят на СДС Любен Петров и членът на НИС Юлиан Леков внесоха в Централната избирателна комисия предложението на Съюза на демократичните сили за промяна в номерацията на бюлетините за предстоящите местни избори, с цел да се избегне изкривяването на преференциалния вот или т.нар. "феномен 15/15".

На европейските и парламентарните избори се родиха феномените Момчил Неков, който стана евродепутат от БСП, и Ана Баракова, независим народен представител, след като от ББЦ настояха да се откаже от мястото си в Народното събрание, а тя отказа, които излязоха напред в листите, защото номерата им в бюлетините съвпаднаха с тези на партиите.

"ЦИК като обективен орган трябва да вземе едно нормално и добро решение за всички българи, за да се избегне феноменът 15/15. Най-дългата листа в страната е софийската, така че предлагаме ЦИК да реши дали номерацията на кандидатите за общински съветници да започне от 101 номер, или партийните листи да започват от 101 номер. И двете решения ще избегнат безумните феномени, които видяхме и на евроизборите,и на парламентарните избори", коментира Петров, цитиран от пресцентъра на СДС.

Той обясни още, че целта е да се избегне дублирането на номерата между партии и общински съветници, така че, който гласува преференциално да избере реалния кандидат, а не партията, която е предпочел.

По думите му нито една партия досега не е възразила срещу предложението.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини