От х:

Днес в x:

Операция на тумор или замаскирана лъжа?

Потресаваща история, която в част от детайлите си звучи зловещо.

През лятото на 2014-та Лъчезар Дилов започва да страда от засилващо се главоболие. Приет е по спешност в болница "Токуда" в малките часове на един летен ден. Правят му скенер, след който се установява, че има голямо туморно образувание в лявата предна страна на мозъка с големината на картоф. На сутринта диагнозата е потвърдена и от магнитния резонанс на болница "Св. Иван Рилски". И от двете лечебни заведения съветват младия мъж да се оперира спешно.

Още на следващия ден Лъчезар ляга в операционната на "Токуда" под ръководството на д-р Славомир Кондов, завеждащ неврохирургично отделение в болницата и д-р Лалева. Операцията е учудващо кратка. След нея Лъчезар се чувства добре и е изписан няколко дни по-късно.

Той разказва пред bTV, че контактът с д-р Кондов бил много труден. След операцията никой не обяснява на пациента какво точно е състоянието му и как е минало всичко. Роднините на Лъчезар гонят доктора по коридорите на болницата, за да получат малко информация за състоянието му. Комуникацията с д-р Лалева е малко по-достъпна. В крайна сметка по думите на медиците всичко е минало успешно и операцията е извършена професионално.

Изписват Лъчезар с епикриза, в която пише, че формацията е отстранена субтотално, което означава, че са отстранени от 91 до 99% от тумора. След премахването на тумора назначават на Лъчезар лъчелечение и химиотерапия.

Отива в Uлиниката по онкология в Дървеница, но лъчетерапевтът д-р Георгиев му казва, че първо иска да се увери какво е състоянието му преди да започне процедурата. Докторът му препоръчва od направят контролен магнитен резонанс. Тогава идва и шокът. Резонансът показва идентична картинка с тази преди операцията. Същият тумор стои на същото място.

След шокиращото откритие д-р Георгиев отказва веднага лъчетерапията и насочва Лъчезар към нова операция. Оказва се, че ефектът от лъчетерапия или химиотерапия при наличие на туморно образувание биха били пагубни за пациента.

След като се отчайва съвсем Лъчезар прави спешна консултация с две клиники в Турция. Там категорично решават, че трябва да го оперират пак. След операция, което продължава цели 8 часа, изображенията на магнитния резонанс са коренно различни. На тях се вижда, че туморът е почти отстранен, има остатъци, но лекарите продължават тяхното лечение.

Д-р Кондов обаче твърди друго: "Извършихме операция, при която частично отстраняваме тумора. Никога не сме твърдели, че сме отстранили целия тумор. В епикризата не сме написали процента който сме отстранили, защото в по-голямата си част тумора е киста с течност. Тя се източва 100%. Месец по-късно тя се изпълва отново. Изображенията преди и след операцията не са идентични. Няма как да не сме отстранили нищо, защото сме изпратили тъкан в хистологичната лаборатория. Така сме се сдобили с диагноза.

Лъчезар обаче отправя покана към болница "Токуда" да се срещнат и изисква да му бъдат възстановени всички суми по операцията и престоя в болницата. Към момента не е предявен иск към болницата.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини