От х:

Днес в x:

Децата отсвириха паралелки "бля бля", гимназиите губят 8 класа

    Пълна незаинтересованост към новите, иначе помпозно звучащи специалности демонстрираха кандидат-гимназистите в тазгодишния прием след седми клас. В борбата за повече ученици и съответно пари, хасковските гимназии си счупиха акъла да измислят различни атрактивни имена за новоразкритите си паралелки, но изобретателността им отиде на боклука. Почти всички „нови“ класове не стигнаха образователния минимум за съществуване от 18 ученици. „Дори и да са със 17 деца, те няма как да се увеличават, защото класирането по първо желание мина. Нещо повече, тепърва ще намаляват ако записания гимназист участва в следващите етапи на класирането по другите си желания“ коментира началникът на образователния инспекторат Иван Панайотов. Така от 41 заявени паралелки след 7-ми клас, 8 отпадат окончателно.

    Второ поредно крушение търпи новата специалност на ПГ по Транспорт „Автомобилна мехатроника“. Лансирана като връзка между образованието и бизнеса, тя не спечели доверието на ученици и родители нито миналата нито тази година. Дори преподаватели от самото Авто бяха описали специалността като „бля бля“ или иначе казано-преливане от пусто в празно. Напук на очакванията че ТМС ще избие рибата със специалността „ветеринарен техник“ паралелката рухна зрелищно и тази година. За миналата обяснението бе, че предложеното сливане между Автото и ТМС демотивирало децата да кандидатстват нея. Сега сливането не е на дневен ред, но ветеринарен тихник отново не успя. Обяснението даде родител-има си висше „зоотехник“ и „ветеринарен лекар“. Абсурдно било да се мисли, че с „ветеринарен техник“ от средното, може да се намери някъде работа. Въобще прагматизмът доминира в избора на 7-класниците и техните родители. Така например Механото прави паралелка „компютърна техника“, но не и към сходно звучащата „компютърни мрежи“, която пада поради липса на всякакъв интерес. Гимназията по Туризъм също губи паралелка в лицето на общо звучащата „Организация на туризма и свободното време. Явно свободното време не вдъхва доверие като училищна специалност, ако и да предлага много свободно време за гимназистите. Те предпочетоха да напълня конкретно звучащите „организация на хотелиерството“ и „кетъринг“. Що се отнася до падналата специалност, най-близката до нея конкретика е „аниматор“, което пък си е част от хотелиерския бизнес и се учи в съответните паралелки. Леката промишленост също губи „организация“, в случая на фризьорските услуги, при условие че в школото отдавна си имат фризьорство, което е утвърдено. „Васил Левски“ не успя в опита да привлече повече ученици, след като уж актуално звучащата „Защита на информацията“ не направи никакво впечатление на кандидатсващите. В иначе предпочитаната ФСГ, децата категорично не припознаха „електронна търговия“ за нещо обещаващо и си препълниха традиционните специалности. Крах претърпява и Дървото в опита си да излезе от традиционното си поприще с „Брокер на недвижими имоти“.

    По традиция, най-голям наплив на 7-класници акумулират профилираните гимназии. Паралелката Английски с немски е най-желаната от всички деца в областта-за нея са подали документи цели 412 души. Съответно там най-ниския възможен бал за влизане е стресиращо звучащия 32.012 от максимум 36, но само за момичета. За момчетата пожелали Английски с немски минималната летва за прескачане е 33.33. Езиковата е единственото училище в региона което има квотен принцип по полове-в клас се приемат 16 момичета и 10 момчета. Английски с испански е следващата най-желана специалност, а на трето място е информационни технологии в хасковското ПМГ. ПМГ обаче за трета поредна година може да се похвали че привлича най-високия бал, тоест най-добрия прогимназист в областта. Този път това е безспорния №1 от малките матури Ивана Добринова Ангелова от хасковското СОУ Паисий Хилендарски, която регистрира недостижимия от всички бал 35.47.

    Падналите 8 паралелки са точно толкова, колкото са били и през миналата година, въпреки че сега учениците са със 100 по-малко. Причината за запазване на нивото е, че сега гимназиите обхващат много по-голям брой ученици, смятат от РИО Хасково. През миналата година извън класиранията са останали 89 души, тази година те са редуцирани до 51.

    Записването за второ класиране започва от утре и продължава до края на месеца в съответните училища.

    Г.Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини